
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Marynowane śledzie w sosie pomidorowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
5 minKrok 3
2 minKrok 4
20 minKrok 5
5 minKrok 6
2 minKrok 7
3 minKrok 8
2 minKrok 9
2 minKrok 10
3 minKrok 1 z 10
Ziele angielskie, pieprz i gorczycę utrzeć w moździerzu.
Krok 2 z 10
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1/4 szklanki oleju, zeszklić na nim cebulę.
Krok 3 z 10
Dodać do niej posiekany czosnek, miód i cukier. Smażyć razem, aż miód i cukier się rozpuszczą.
Krok 4 z 10
Dodać koncentrat pomidorowy, utarte przyprawy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, listki laurowe i trochę soli. Wlać pół szklanki wody. Wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 15 minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Gotowy sos ostudzić.
Krok 5 z 10
Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na 2 łyżkach oleju, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Krok 6 z 10
Pieczarki ostudzić i dodać do sosu.
Krok 7 z 10
Paprykę wyjąć z zalewy, pokroić w cienkie, 2-3 cm długości paski. Dodać ją do przestudzonego sosu.
Krok 8 z 10
Z filetów śledziowych zdjąć skórę. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 9 z 10
Kawałki ryby dodać do sosu.
Krok 10 z 10
Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się "przegryzło".
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1