Marynowane śledzie w sosie pomidorowym
47min
Łatwy
4 ząbków
Czosnek
2
Liść laurowy
5 kulek
Ziele angielskie
10 kawałków
Pieprz czarny
1 łyżka
Gorczyca
0.3 szklanka
Olej rzepakowy
3
Cebula
2 łyżek
Cukier
1 łyżka
Miód
1 trochę
Sól
2 łyżeczek
Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
100 g
Koncentrat pomidorowy
15 dag
Pieczarki
1 trochę
Pieprz czarny
50 g
Papryka marynowana
5
Podwójne marynowane filety śledziowe
.
Wartości odżywcze
Białko
2.85 g
Węglowodany
19.49 g
Tłuszcze
16.37 g
Wartość energetyczna
223.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
3 min
Ziele angielskie, pieprz i gorczycę utrzeć w moździerzu.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1/4 szklanki oleju, zeszklić na nim cebulę.
Krok 3
2 min
Dodać do niej posiekany czosnek, miód i cukier. Smażyć razem, aż miód i cukier się rozpuszczą.
Krok 4
20 min
Dodać koncentrat pomidorowy, utarte przyprawy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, listki laurowe i trochę soli. Wlać pół szklanki wody. Wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 15 minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Gotowy sos ostudzić.
Krok 5
5 min
Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na 2 łyżkach oleju, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Krok 6
2 min
Pieczarki ostudzić i dodać do sosu.
Krok 7
3 min
Paprykę wyjąć z zalewy, pokroić w cienkie, 2-3 cm długości paski. Dodać ją do przestudzonego sosu.
Krok 8
2 min
Z filetów śledziowych zdjąć skórę. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 9
2 min
Kawałki ryby dodać do sosu.
Krok 10
3 min
Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się "przegryzło".
Marynowane śledzie w sosie pomidorowym to danie, którym zawojujecie każdą imprezę! Świetnie sprawdza się jako przystawka oraz danie główne. Kombinacja koncentratu pomidorowego oraz przypraw zastosowanych w przepisie sprawi, że śledzie bardzo szybko znikną z talerza. Smacznego!
Komentarze 1