Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka wielowarzywna na zimę

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior
1 
Brokuł
350 g
Fasolka szparagowa zielona
1 
Papryka żółta
1 
Papryka czerwona
6 szklanek
Woda
0.5 szklanka
Ocet 10%
6 łyżek
Cukier
1 łyżka
Sól
7 
Ziele angielskie
0.5 paczka
Gorczyca mielona
1 łyżka
Olej
1 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
174.51 kcal
Węglowodany
30.27 g
Tłuszcze
5.16 g
Białko
3.54 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Warzywa umyć, osączyć.
Krok 2
5 min
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Krok 3
5 min
Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Z fasoli szparagowej odciąć końcówki.
Krok 4
5 min
Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować.
Krok 5
5 min
Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową.
Krok 6
5 min
Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.
Krok 7
5 min
Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.
Krok 8
10 min
ZALEWA: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować.
Krok 9
5 min
Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem.
Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 1 z 9

Warzywa umyć, osączyć.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 2 z 9

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 3 z 9

Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Z fasoli szparagowej odciąć końcówki.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 4 z 9

Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 5 z 9

Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 6 z 9

Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 7 z 9

Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 8 z 9

ZALEWA: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Krok 9 z 9

Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem.

Przetwory na zimę to podstawa w każdym domu!
Jeśli zastanawiasz się, z jakich warzyw przyrządzić je tego roku, mamy świetną propozycję! Wykonaj wielowarzywną sałatkę na zimę do której użyjesz mnóstwo wartościowych składników, które wspaniale odżywią Twój organizm zimą. Sprawdź koniecznie przepis na wyśmienite wielowarzywne słoiczki. Sprawdzą się one jako dodatek do obiadu lub jako pyszne uzupełnienie chrupiącego pieczywa z masłem. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika