Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Papryczka jalapeño
400 g
Woda
100 ml
Ocet
1 łyżeczka
Sól
4 łyżeczek
Cukier
2 szczypt
Gorczyca
2 ząbków
Czosnek
5 kulek
Ziele angielskie
3 liści
Liść laurowy
1 łyżeczka
Pieprz kolorowy
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.85 g
Wartość energetyczna
242.71 kcal
Tłuszcze
0.97 g
Białko
0.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
7 min
Do rondelka wlewam odmierzoną ilość wody. Wsypuję sól oraz cukier. Dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy. Zagotowujemy.
Krok 2
5 min
W międzyczasie przygotowuję resztę: do pustych słoików wkładam po 1 ząbku rozgniecionego czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy.
Krok 3
5 min
Papryczki jalapeno kroję w plasterki o grubości około 5 mm.
Krok 4
2 min
Gdy woda z przyprawami zacznie się gotować dodaję pokrojone papryczki.
Krok 5
3 min
Gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam ocet.
Krok 6
3 min
Ponownie zagotowuję i trzymam na ogniu kolejne 2-3 minuty.
Krok 7
5 min
Gorącą zalewę wraz z papryczkami przekładam do słoiczków. Na wierzch kładę jeszcze po 1 ząbku czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy. Słoiki zakręcam i stawiam do góry dnem.
Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Krok 1 z 7

Do rondelka wlewam odmierzoną ilość wody. Wsypuję sól oraz cukier. Dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy. Zagotowujemy.

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Krok 2 z 7

W międzyczasie przygotowuję resztę: do pustych słoików wkładam po 1 ząbku rozgniecionego czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy.

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Krok 3 z 7

Papryczki jalapeno kroję w plasterki o grubości około 5 mm.

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Krok 4 z 7

Gdy woda z przyprawami zacznie się gotować dodaję pokrojone papryczki.

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Krok 5 z 7

Gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam ocet.

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Krok 6 z 7

Ponownie zagotowuję i trzymam na ogniu kolejne 2-3 minuty.

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Krok 7 z 7

Gorącą zalewę wraz z papryczkami przekładam do słoiczków. Na wierzch kładę jeszcze po 1 ząbku czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy. Słoiki zakręcam i stawiam do góry dnem.

Dla miłośników pikanterii, przedstawiamy naszą propozycję: marynowane papryczki jalapeno. Zalewa z dodatkiem czosnku jeszcze lepiej je zakonserwuje i sprawi, że papryczki zyskają nowy smak. Po odstaniu możemy je wykorzystać jako dodatek do mięs lub sałatek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika