Zielony, aromatyczny, intensywnie bazyliowy sos pesto, pochodzący z Genui we Włoszech, przyrządzany na oliwie z oliwek z dodatkiem parmezanu i orzeszków pinii to jeden z włoskich przysmaków. Można jadać go do kanapek (zamiast keczupu) i oczywiście do makaronów, lecz świetnie sprawdzi się także w zupie, naleśnikach, jako dodatek do młodych ziemniaków z wody czy rybnych szaszłyków. Spróbujcie sami – oto kilka ciekawych przepisów na dania z pesto. Polecamy na przykład przepis na roladki z indyka z nadzieniem z pesto, roladki z pesto i suszonymi pomidorami, zapiekanego łososia w kruchym cieście z pesto, a nawet - pierogi z pesto, sałatki z kurczakiem i jajecznice!
Pesto możesz kupić także w wersji sycylijskiej - z suszonymi na słońcu pomidorami.
w zależności od produktu – ok. 500 kcal/100 g
Pesto zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 dzięki obecności oleju roślinnego. Główny składnik pesto, czyli bazylia, oddziałuje korzystnie na układ trawienny i może również łagodzić dolegliwości powiązane z nudnościami.
Pesto lepiej jeść na zimno, ponieważ podgrzana bazylia nabiera nieco gorzkiego smaku. W małych ilościach nie będzie to bardzo wyczuwalne, jednak jeśli dodajesz do potrawy więcej pesto, postaraj się zrobić to na sam koniec.