Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapary, oliwki

Pesto

Polecamy na przykład przepis na roladki z indyka z nadzieniem z pesto, roladki z pesto i suszonymi pomidorami, zapiekanego łososia w kruchym cieście z pesto, a nawet - pierogi z pesto, sałatki z kurczakiem i jajecznice!

Przepisy 12

Farsz do langosza z fetą i pesto - po śródziemnomorsku

Farsz do langosza z fetą i pesto - po śródziemnomorsku

35 ze 100
20 min Łatwy
Chimichurri - sos argentyński

Chimichurri - sos argentyński

7 min Łatwy
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

80 ze 100
30 min Łatwy
Roladki z suszonymi pomidorami i pesto

Roladki z suszonymi pomidorami i pesto

1 godz 1 min Łatwy
Makaron z pesto i kurczakiem

Makaron z pesto i kurczakiem

80 ze 100
40 min Łatwy
Domowe pesto

Domowe pesto

30 min Łatwy
Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

75 ze 100
2 godz 12 min Łatwy
Pesto z makaronem i boczkiem

Pesto z makaronem i boczkiem

25 ze 100
30 min Łatwy
Roladki z tortilli z pesto, szynką i serem

Roladki z tortilli z pesto, szynką i serem

35 ze 100
20 min Łatwy
Pistou – zielony dodatek do zupy

Pistou – zielony dodatek do zupy

17 min Łatwy
Zupa pomidorowa z nutą pomarańczową i pesto

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczową i pesto

1 godz Łatwy
Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

30 min Łatwy

Zielony, aromatyczny, intensywnie bazyliowy sos pesto, pochodzący z Genui we Włoszech, przyrządzany na oliwie z oliwek z dodatkiem parmezanu i orzeszków pinii to jeden z włoskich przysmaków. Można jadać go do kanapek (zamiast keczupu) i oczywiście do makaronów, lecz świetnie sprawdzi się także w zupie, naleśnikach, jako dodatek do młodych ziemniaków z wody czy rybnych szaszłyków. Spróbujcie sami – oto kilka ciekawych przepisów na dania z pesto. Polecamy na przykład przepis na roladki z indyka z nadzieniem z pesto, roladki z pesto i suszonymi pomidorami, zapiekanego łososia w kruchym cieście z pesto, a nawet - pierogi z pesto, sałatki z kurczakiem i jajecznice!
Pesto możesz kupić także w wersji sycylijskiej - z suszonymi na słońcu pomidorami.

Kalorie

w zależności od produktu – ok. 500 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Pesto zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 dzięki obecności oleju roślinnego. Główny składnik pesto, czyli bazylia, oddziałuje korzystnie na układ trawienny i może również łagodzić dolegliwości powiązane z nudnościami.

Ciekawostki

Pesto lepiej jeść na zimno, ponieważ podgrzana bazylia nabiera nieco gorzkiego smaku. W małych ilościach nie będzie to bardzo wyczuwalne, jednak jeśli dodajesz do potrawy więcej pesto, postaraj się zrobić to na sam koniec.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu