Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
warzywa strączkowe

Kiełki

Kiełki brokułu, lucerny czy rzodkiewki podawaj jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczeni czy pasztetów! Przepisy z kiełkami mamy różnorodne - zobacz!

Przepisy 46
Warzywny Bowl z panierowanym tofu

Warzywny Bowl z panierowanym tofu

50 min Łatwy
Smażone nudle z tofu i kiełkami

Smażone nudle z tofu i kiełkami

70
15 min Łatwy
Kanapka śródziemnomorska z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Kanapka śródziemnomorska z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

12 min Łatwy
Minikanapeczki imprezowe

Minikanapeczki imprezowe

44 min Łatwy
Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych

Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych

15 min Łatwy
Kanapka małego urwisa

Kanapka małego urwisa

18 min Łatwy
Piętrowa przekąska z jajkiem i pumperniklem

Piętrowa przekąska z jajkiem i pumperniklem

45 min Łatwy
Sałatka jarzynowa na plastrach świeżego ogórka

Sałatka jarzynowa na plastrach świeżego ogórka

15 min Łatwy
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów

25 min Łatwy
Sałatka z rzeżuchą, gruszką, orzechami włoskimi

Sałatka z rzeżuchą, gruszką, orzechami włoskimi

30 min Łatwy
Bajgiel z wędzonym łososiem i barszczem WINIARY

Bajgiel z wędzonym łososiem i barszczem WINIARY

13 min Łatwy
Croissant z szynką i serem z barszczem czerwonym WINIARY

Croissant z szynką i serem z barszczem czerwonym WINIARY

15 min Łatwy
Miso ramen z tofu

Miso ramen z tofu

60
35 min Średni
Zupa z zielonymi warzywami WINIARY z zielonym groszkiem, kiełkami i kozim serem

Zupa z zielonymi warzywami WINIARY z zielonym groszkiem, kiełkami i kozim serem

10 min Łatwy
Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

38 min Łatwy
Sałatka z mango i krewetek

Sałatka z mango i krewetek

1 godz 8 min Łatwy
Roladki z łososiem w zielonym ogórku

Roladki z łososiem w zielonym ogórku

40 min Średni
Burger drobiowy z serem cheddar i kiełkami

Burger drobiowy z serem cheddar i kiełkami

60
25 min Łatwy
Hamburger domowy z chrupiącym boczkiem

Hamburger domowy z chrupiącym boczkiem

45
25 min Łatwy
Kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado

Kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado

20 min Łatwy
Sałatka z brokuła z kiełkami rzodkiewki

Sałatka z brokuła z kiełkami rzodkiewki

30 min Łatwy
Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

2 godz 6 min Średni
Wrapy z pieczonym kurczakiem, sałatą i warzywami

Wrapy z pieczonym kurczakiem, sałatą i warzywami

35
48 min Łatwy
Tortilla z tuńczykiem

Tortilla z tuńczykiem

90
17 min Łatwy
Danie chińskie z ryżem

Danie chińskie z ryżem

95
45 min Łatwy
Wieprzowina z nutą Orientu

Wieprzowina z nutą Orientu

65
57 min Łatwy
Zupa chińska ostro-słodka

Zupa chińska ostro-słodka

2 godz 5 min Łatwy
Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

75
2 godz 31 min Łatwy
Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego

52 min Łatwy
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

40 min Łatwy
Placuszki z cukinią bez mąki

Placuszki z cukinią bez mąki

75
26 min Łatwy
Fasola mung z warzywami z patelni

Fasola mung z warzywami z patelni

70
5 godz 15 min Łatwy
Kanapki z szynką i kiełkami

Kanapki z szynką i kiełkami

15 min Łatwy
Zupa chińska warzywna

Zupa chińska warzywna

23 min Łatwy
Wegetariańska zupa a la ramen

Wegetariańska zupa a la ramen

31 min Łatwy
Sałatka z awokado i rukolą

Sałatka z awokado i rukolą

17 min Łatwy
Sałatka z szynką i majonezem

Sałatka z szynką i majonezem

28 min Łatwy
Sałatka Zapach lata

Sałatka Zapach lata

30 min Łatwy
Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami

30 min Łatwy
Zupa Ramen

Zupa Ramen

3 godz 25 min Łatwy
Rolowany ogórek wypełniony sałatką krabową

Rolowany ogórek wypełniony sałatką krabową

30 min Łatwy
Roladki z wędzonego łososia z farszem

Roladki z wędzonego łososia z farszem

18 min Łatwy
Miska smaku z kapustą i orzechowym sosem

Miska smaku z kapustą i orzechowym sosem

75
45 min Średni
Wiosenny tort sałatkowy

Wiosenny tort sałatkowy

1 godz 30 min Średni
Roladki z tortilli z łososiem i serkiem

Roladki z tortilli z łososiem i serkiem

25
20 min Łatwy
Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

1 godz 25 min Łatwy

Chrupiemy je nie tylko na wiosnę – pyszne, świeże kiełki można hodować samemu (lub kupić) przez cały rok. I nie tylko w sałatkach, bo kiełki świetnie sprawdzają się także jako dekoracyjna posypka do kanapek i przystawek czy jako dodatek do dipów oraz twarogowych lub jajecznych past kanapkowych. Pysznie smakują również z patelni, dodane do makaronu i kompozycji mięsa i warzyw, albo zapiekane we francuskim cieście. Zobaczcie, jak przygotować w domowej kuchni kolorowe, fantazyjne dania z kiełkami dla całej rodziny.

Kalorie

30 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kiełki różnych warzyw (brokułu, rzodkiewki, fasoli mung, cieciorki, lucerny, soczewicy) to źródło błonnika, łatwo przyswajalnych białek i tłuszczów. Nierzadko (w zależności od konkretnych kiełków) liczba składników odżywczych może być większa w porównaniu do składników zawartych w pełni dojrzałych warzywach (w takiej samej gramaturze).

Ciekawostki

Większość kiełków spożywa się na surowo (np. do kanapek), aczkolwiek warto je też podawać w ciepłych potrawach – ale najlepiej jako dodatek, ponieważ podczas obróbki termicznej mogą stracić swoje właściwości.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu