Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
warzywa strączkowe

Kiełki

Kiełki brokułu, lucerny czy rzodkiewki podawaj jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczeni czy pasztetów! Przepisy z kiełkami mamy różnorodne - zobacz!

Przepisy 34

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

40 min Łatwy

Zupa chińska ostro-słodka

2 godz 5 min Łatwy

Miska smaku z kapustą i orzechowym sosem

75 ze 100
45 min Średni

Zupa z zielonymi warzywami WINIARY z zielonym groszkiem, kiełkami i kozim serem

10 min

Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

38 min Łatwy

Domowy burger drobiowy z serem cheddar i kiełkami

60 ze 100
25 min Łatwy

Wiosenny tort sałatkowy

1 godz 30 min Średni

Roladki z tortilli z łososiem i serkiem

25 ze 100
20 min Łatwy

Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

1 godz 25 min Łatwy

Zupa chińska warzywna

23 min Łatwy

Wegetariańska zupa a la ramen

31 min Łatwy

Rolowany ogórek wypełniony sałatką krabową

30 min Łatwy

Sałatka z awokado i rukolą

17 min Łatwy

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

2 godz 6 min Średni

Sałatka z szynką i majonezem

28 min Łatwy

Roladki z wędzonego łososia z farszem

18 min Łatwy

Wrapy z pieczonym kurczakiem, sałatą i warzywami

35 ze 100
48 min Łatwy

Wieprzowina z nutą Orientu

65 ze 100
57 min Łatwy

Fasola mung z warzywami z patelni

75 ze 100
5 godz 15 min Łatwy

Tortilla z tuńczykiem

90 ze 100
17 min Łatwy

Kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado

20 min Łatwy

Kolorowe tosty na drogę

30 min Łatwy

Roladki z łososiem w zielonym ogórku

40 min Średni

Hamburger domowy z chrupiącym boczkiem

45 ze 100
25 min Łatwy

Zupa Ramen

3 godz 25 min Łatwy

Sałatka z mango i krewetek

1 godz 8 min Łatwy

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

70 ze 100
2 godz 31 min Łatwy

Jajka faszerowane z pieczarkami

35 min Łatwy

Danie chińskie z ryżem

95 ze 100
45 min Łatwy

Sałatka z brokuła z kiełkami rzodkiewki

30 min Łatwy

Kanapki z szynką i kiełkami

15 min Łatwy

Placuszki z cukinią bez mąki

25 min Łatwy

Sakiewki z ciasta francuskiego

52 min Łatwy

Miso ramen z tofu

60 ze 100
35 min Średni

Chrupiemy je nie tylko na wiosnę – pyszne, świeże kiełki można hodować samemu (lub kupić) przez cały rok. I nie tylko w sałatkach, bo kiełki świetnie sprawdzają się także jako dekoracyjna posypka do kanapek i przystawek czy jako dodatek do dipów oraz twarogowych lub jajecznych past kanapkowych. Pysznie smakują również z patelni, dodane do makaronu i kompozycji mięsa i warzyw, albo zapiekane we francuskim cieście. Zobaczcie, jak przygotować w domowej kuchni kolorowe, fantazyjne dania z kiełkami dla całej rodziny.

Kalorie

30 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kiełki różnych warzyw (brokułu, rzodkiewki, fasoli mung, cieciorki, lucerny, soczewicy) to źródło błonnika, łatwo przyswajalnych białek i tłuszczów. Nierzadko (w zależności od konkretnych kiełków) liczba składników odżywczych może być większa w porównaniu do składników zawartych w pełni dojrzałych warzywach (w takiej samej gramaturze).

Ciekawostki

Większość kiełków spożywa się na surowo (np. do kanapek), aczkolwiek warto je też podawać w ciepłych potrawach – ale najlepiej jako dodatek, ponieważ podczas obróbki termicznej mogą stracić swoje właściwości.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu