Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sakiewki z ciasta francuskiego

0
52 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 g
Pieczarki
1 
Por (biała część)
1 łyżka
Olej słonecznikowy
150 g
Szynka mielona
1 puszka
Kiełki soi
1 łyżka
Mleko
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz cayenne
1 
Jajko
1 paczka
Ciasto francuskie
0.5 pęczek
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
202.48 kcal
Tłuszcze
14.07 g
Białko
6.76 g
Węglowodany
13.57 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
5 min
Pora umyj, pieczarki oczyść i wszystko drobno pokrój.
Krok 2
7 min
Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju i dodaj mięso. Duś ok. 5 minut
Krok 3
3 min
Kiełki osącz z zalewy, dodaj do mięsa i warzyw. Duś następne 2 minuty. Farsz dopraw solą, Przyprawą w płynie WINIARY i pieprzem cayenne.
Krok 4
5 min
Ciasto pokrój w kwadraty i na każdy z nich nałóż nadzienie.
Krok 5
10 min
Białko oddziel od żółtka, posmaruj nim brzegi ciasta i sklejaj w sakiewki.
Krok 6
5 min
Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch ciasta.
Krok 7
15 min
Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Krok 8
2 min
Podawaj dekoracyjnie związane szczypiorkiem.
Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 1 z 8

Pora umyj, pieczarki oczyść i wszystko drobno pokrój.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 2 z 8

Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju i dodaj mięso. Duś ok. 5 minut

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 3 z 8

Kiełki osącz z zalewy, dodaj do mięsa i warzyw. Duś następne 2 minuty. Farsz dopraw solą, Przyprawą w płynie WINIARY i pieprzem cayenne.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 4 z 8

Ciasto pokrój w kwadraty i na każdy z nich nałóż nadzienie.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 5 z 8

Białko oddziel od żółtka, posmaruj nim brzegi ciasta i sklejaj w sakiewki.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 6 z 8

Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch ciasta.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 7 z 8

Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 8 z 8

Podawaj dekoracyjnie związane szczypiorkiem.

Z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić mnóstwo fantazyjnych smakołyków - na słodko i na ostro. Pikantne paczuszki z ciasta francuskiego, nadziewane farszem z mielonego mięsa, pora i pieczarek oraz kiełków sojowych na pewno spodobają się i zasmakują całej rodzinie. Farsz doprawiamy pieprzem kajeńskim i WINIARY Przyprawą w płynie do zup, sosów i sałatek, formujemy z ciasta paczuszki (lub zawijamy w sakiewki) i pieczemy na złoto w piekarniku. Podajemy gorące, do filiżanki Barszczu czerwonego WINIARY. Paczuszki, których nie zjemy od razu, można przechować w lodówce, a następnego dnia zwilżyć lekko wodą (przy pomocy pędzelka) i odgrzać w piekarniku lub opiekaczu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika