Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sakiewki z ciasta francuskiego
Dodaj do CookBook

Sakiewki z ciasta francuskiego

(0)
52 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Pieczarki
1 
Por (biała część)
1  łyżka
Olej słonecznikowy
150  g
Szynka mielona
1  puszka
Kiełki soi
1  łyżka
Mleko
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Sól
trochę
Pieprz cayenne
1 
Jajko
1  opakowanie
Ciasto francuskie
0.5  pęczek
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.6 g
Wartość energetyczna
202.5 kcal
Tłuszcze
14.1 g
Białko
6.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sakiewki z ciasta francuskiego to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, na które możesz się zdecydować w swoim domu. Czemu? Z tego względu, że bez większych problemów podasz je na śniadanie, obiad, kolację czy też w formie zimnej lub ciepłej przekąski. Sakiewki zapakujesz również do pudełka i weźmiesz je ze sobą do biura lub na uczelnię.


Sakiewki z ciasta francuskiego - danie na co dzień oraz na specjalną okazję

Bardzo dużą popularnością cieszą się przede wszystkim sakiewki z ciasta francuskiego na słono, w których mogą się znaleźć przede wszystkim pieczarki oraz szynka. Śmiało możesz też pomyśleć o cebuli czy też innych ulubionych warzywach. Wiele będzie zależało od tego, jaki rozmiar będą mieć Twoje sakiewki i ile konkretnie składników zdołasz w nich pomieścić. Jak widzisz, wszystko musisz sobie dokładnie rozplanować, jeszcze przed przystąpieniem do pracy. Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami są doskonałym daniem na co dzień, ale też na wiele specjalnych okazji. Przydadzą Ci się podczas organizowania uroczystości rodzinnych, domówek oraz wyjątkowych randek. Zasmakują dorosłym, jak i dzieciom, więc czym prędzej zdecyduj się na ich przetestowanie! Sakiewki możesz wykończyć ulubionymi ziołami i przyprawami, wśród których nie powinno zabraknąć czosnku granulowanego, oregano, bazylii i WINIARY przyprawy w płynie MAGGI. Jeśli masz taką ochotę, podawaj je z ulubioną sałatką lub sosem czosnkowym.


Sakiewki z ciasta francuskiego na słono - smak, od którego absolutnie nie można się oderwać

Sakiewki z ciasta francuskiego na słono to skuteczne połączenie wyjątkowego smaku, uniwersalności oraz prostoty i szybkości przygotowania. Całą potrawę przygotujesz w zaledwie kilkadziesiąt minut, a od otrzymanych doznań smakowych nie będziesz mógł się oderwać przez wiele kolejnych dni. Brzmi dobrze? To właśnie z tego powodu warto jak najszybciej przygotować sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami i rozsmakować się w nich w pojedynkę lub też z najbliższymi osobami. Jeśli obawiasz się, że będziesz mieć jakiekolwiek problemy z precyzyjnym uformowaniem sakiewek z ciasta francuskiego, nie musisz się tym martwić! To banalnie prosta czynność, która nie wymaga od Ciebie żadnych specjalistycznych umiejętności. Działaj na spokojnie i zagwarantuj sobie niesamowite wrażenia kulinarne oraz unikalny smak. Od tej pory sakiewki z ciasta francuskiego na stałe zagoszczą na Twoim kuchennym stole i będziesz je przygotowywać przed każdą wizytą rodziny, przyjaciół czy też znajomych z pracy!

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    5 min
    Pora umyj, pieczarki oczyść i wszystko drobno pokrój.
  • Krok 2

    7 min
    Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju i dodaj mięso. Duś ok. 5 minut
  • Krok 3

    3 min
    Kiełki osącz z zalewy, dodaj do mięsa i warzyw. Duś następne 2 minuty. Farsz dopraw solą, Przyprawą w płynie WINIARY i pieprzem cayenne.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto pokrój w kwadraty i na każdy z nich nałóż nadzienie.
  • Krok 5

    10 min
    Białko oddziel od żółtka, posmaruj nim brzegi ciasta i sklejaj w sakiewki.
  • Krok 6

    5 min
    Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch ciasta.
  • Krok 7

    15 min
    Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  • Krok 8

    2 min
    Podawaj dekoracyjnie związane szczypiorkiem.
Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 1 z 8

Pora umyj, pieczarki oczyść i wszystko drobno pokrój.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 2 z 8

Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju i dodaj mięso. Duś ok. 5 minut

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 3 z 8

Kiełki osącz z zalewy, dodaj do mięsa i warzyw. Duś następne 2 minuty. Farsz dopraw solą, Przyprawą w płynie WINIARY i pieprzem cayenne.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 4 z 8

Ciasto pokrój w kwadraty i na każdy z nich nałóż nadzienie.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 5 z 8

Białko oddziel od żółtka, posmaruj nim brzegi ciasta i sklejaj w sakiewki.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 6 z 8

Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch ciasta.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 7 z 8

Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 8 z 8

Podawaj dekoracyjnie związane szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Ela

Pycha. Polecam
Anonim (niezweryfikowany) 04/04/2021-01:11 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-10:45 CEST
Bardzo się cieszymy i polecamy również inne nasze przepisy z ciastem francuskim :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Naleśniki - Sakiewki z farszem

    Naleśniki - Sakiewki z farszem

    1 godz 55 min Średni
  • Minisakiewki z prawdziwkami i serem rikotą

    Minisakiewki z prawdziwkami i serem rikotą

    51 min Łatwy
  • Sakiewki z szynki

    Sakiewki z szynki

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu