Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego

(0)
52min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Pieczarki
1 
Por (biała część)
1  łyżka
Olej słonecznikowy
150  g
Szynka mielona
1  puszka
Kiełki soi
1  łyżka
Mleko
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Sól
trochę
Pieprz cayenne
1 
Jajko
1  opakowanie
Ciasto francuskie
0.5  pęczek
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.76 g
Węglowodany
13.57 g
Tłuszcze
14.07 g
Wartość energetyczna
202.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić mnóstwo fantazyjnych smakołyków - na słodko i na ostro. Pikantne paczuszki z ciasta francuskiego, nadziewane farszem z mielonego mięsa, pora i pieczarek oraz kiełków sojowych na pewno spodobają się i zasmakują całej rodzinie. Farsz doprawiamy pieprzem kajeńskim i WINIARY Przyprawą w płynie do zup, sosów i sałatek, formujemy z ciasta paczuszki (lub zawijamy w sakiewki) i pieczemy na złoto w piekarniku. Podajemy gorące, do filiżanki Barszczu czerwonego WINIARY. Paczuszki, których nie zjemy od razu, można przechować w lodówce, a następnego dnia zwilżyć lekko wodą (przy pomocy pędzelka) i odgrzać w piekarniku lub opiekaczu.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    5 min
    Pora umyj, pieczarki oczyść i wszystko drobno pokrój.
  • Krok 2

    7 min
    Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju i dodaj mięso. Duś ok. 5 minut
  • Krok 3

    3 min
    Kiełki osącz z zalewy, dodaj do mięsa i warzyw. Duś następne 2 minuty. Farsz dopraw solą, Przyprawą w płynie WINIARY i pieprzem cayenne.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto pokrój w kwadraty i na każdy z nich nałóż nadzienie.
  • Krok 5

    10 min
    Białko oddziel od żółtka, posmaruj nim brzegi ciasta i sklejaj w sakiewki.
  • Krok 6

    5 min
    Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch ciasta.
  • Krok 7

    15 min
    Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  • Krok 8

    2 min
    Podawaj dekoracyjnie związane szczypiorkiem.
Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 1 z 8

Pora umyj, pieczarki oczyść i wszystko drobno pokrój.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 2 z 8

Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju i dodaj mięso. Duś ok. 5 minut

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 3 z 8

Kiełki osącz z zalewy, dodaj do mięsa i warzyw. Duś następne 2 minuty. Farsz dopraw solą, Przyprawą w płynie WINIARY i pieprzem cayenne.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 4 z 8

Ciasto pokrój w kwadraty i na każdy z nich nałóż nadzienie.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 5 z 8

Białko oddziel od żółtka, posmaruj nim brzegi ciasta i sklejaj w sakiewki.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 6 z 8

Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch ciasta.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 7 z 8

Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Krok 8 z 8

Podawaj dekoracyjnie związane szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
E Ela

Pycha. Polecam

Winiary
Expert

Bardzo się cieszymy i polecamy również inne nasze przepisy z ciastem francuskim :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Przystawka
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przekąski z ciasta francuskiego

    Przekąski z ciasta francuskiego

    55 min Łatwy
  • Kulebiak z pieczarkami i kapustą

    Kulebiak z pieczarkami i kapustą

    1 godz 56 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe

    Paszteciki drożdżowe

    1 godz 45 min Łatwy
  • Gulasz mięsno-warzywny

    Gulasz mięsno-warzywny

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu