MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Danie chińskie z ryżem
45 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
33 8.1g / 33%
24 13.5g / 24%
43 23.6g / 43%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Danie chińskie z ryżem

(0)
45 min
Łatwy
Autorem przepisu jest elficzna

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pierś Z Kurczaka
trochę
Olej
1 
Por
2 
Marchewka
150  g
Kiełki fasoli mung
1  dag
Grzybki mun
trochę
Sól
1 
Cebula
trochę
Papryka czerwona
trochę
Pieprz czarny
trochę
Słodka papryka
4  łyżek
Śmietana 18%
2  ząbków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.55 g
Wartość energetyczna
221.02 kcal
Tłuszcze
8.16 g
Białko
23.68 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli masz ochotę na kulinarną wyprawę w Orient, przyrządź aromatyczne danie chińskie z ryżem! Kolorowe warzywa kroimy w paseczki, talarki lub piórka, a następnie dodajemy do podsmażanego na patelni kurczaka. Zarumienione warzywa z mięsem zalewamy sosem ze śmietany. Tak przyrządzone warzywno-mięsne danie chińskie podajemy na kopcu ryżu. Wygląda i smakuje świetnie!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju.
  • Krok 2

    10 min
    Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki, w taki sam sposób kroję marchew.
  • Krok 3

    10 min
    Pora kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę siekam w małe kosteczki lub paseczki.
  • Krok 4

    10 min
    Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy sos jest za gęsty możemy rozcieńczyć go maślanką. Mieszam. Całość podaje na ryżu.
Danie chińskie z ryżem

Krok 1 z 5

Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju.

Danie chińskie z ryżem

Krok 2 z 5

Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki, w taki sam sposób kroję marchew.

Danie chińskie z ryżem

Krok 3 z 5

Pora kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę siekam w małe kosteczki lub paseczki.

Danie chińskie z ryżem

Krok 4 z 5

Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie.

Danie chińskie z ryżem

Krok 5 z 5

Gdy sos jest za gęsty możemy rozcieńczyć go maślanką. Mieszam. Całość podaje na ryżu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite