Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Danie chińskie z ryżem

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pierś Z Kurczaka
1 trochę
Olej
1 
Por
2 
Marchewka
150 g
Kiełki fasoli mung
1 dag
Grzybki mun
1 trochę
Sól
1 
Cebula
1 trochę
Papryka czerwona
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Słodka papryka
4 łyżek
Śmietana 18%
2 ząbków
Czosnek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
23.68 g
Węglowodany
13.55 g
Tłuszcze
8.16 g
Wartość energetyczna
221.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju.
Krok 2
10 min
Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki, w taki sam sposób kroję marchew.
Krok 3
10 min
Pora kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę siekam w małe kosteczki lub paseczki.
Krok 4
10 min
Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie.
Krok 5
5 min
Gdy sos jest za gęsty możemy rozcieńczyć go maślanką. Mieszam. Całość podaje na ryżu.
Danie chińskie z ryżem

Krok 1 z 5

Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju.

Danie chińskie z ryżem

Krok 2 z 5

Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki, w taki sam sposób kroję marchew.

Danie chińskie z ryżem

Krok 3 z 5

Pora kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę siekam w małe kosteczki lub paseczki.

Danie chińskie z ryżem

Krok 4 z 5

Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie.

Danie chińskie z ryżem

Krok 5 z 5

Gdy sos jest za gęsty możemy rozcieńczyć go maślanką. Mieszam. Całość podaje na ryżu.

Jeśli masz ochotę na kulinarną wyprawę w Orient, przyrządź aromatyczne danie chińskie z ryżem! Kolorowe warzywa kroimy w paseczki, talarki lub piórka, a następnie dodajemy do podsmażanego na patelni kurczaka. Zarumienione warzywa z mięsem zalewamy sosem ze śmietany. Tak przyrządzone warzywno-mięsne danie chińskie podajemy na kopcu ryżu. Wygląda i smakuje świetnie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika