Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

0
79 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pierś Z Kurczaka
80 g
Orzechy włoskie
2 ząbków
Czosnek
50 g
Ser parmezan
1 trochę
Sól
1 
Jajko
300 g
Ciasto Francuskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
77.26 g
Wartość energetyczna
1573.06 kcal
Tłuszcze
106.97 g
Węglowodany
76.45 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
3 min
Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.
Krok 2
2 min
Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
Krok 3
2 min
Orzechy, czosnek i szczypior drobno posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso. Kurczaka posyp tartym parmezanem.
Krok 4
15 min
Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą do smaku. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 5
1 min
Ciasto francuskie podziel na dwie części.
Krok 6
1 min
Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
Krok 7
5 min
Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
Krok 8
15 min
Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut.
Krok 9
25 min
Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
Krok 10
10 min
Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut. Przekładaniem podziel na porcje. Podawaj z sosem czosnkowym.
Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 1 z 10

Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 2 z 10

Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 3 z 10

Orzechy, czosnek i szczypior drobno posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso. Kurczaka posyp tartym parmezanem.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 4 z 10

Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą do smaku. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 5 z 10

Ciasto francuskie podziel na dwie części.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 6 z 10

Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 7 z 10

Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 8 z 10

Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 9 z 10

Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 10 z 10

Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut. Przekładaniem podziel na porcje. Podawaj z sosem czosnkowym.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem to niezwykle proste i smaczne danie. Wystarczy, że na piersi z kurczaka wyłożysz rozdrobnioną kostkę mięsną WINIARY, orzechy, czosnek i drobno posiekany szczypiorek, wszystko posypiesz tartym parmezanem, zawiniesz w ciasto i po kilku minutach w piekarniku będziesz mieć gotowe danie. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika