Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

0
79min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pierś Z Kurczaka
80 g
Orzechy włoskie
2 ząbków
Czosnek
50 g
Ser parmezan
1 trochę
Sól
1 
Jajko
300 g
Ciasto Francuskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
77.26 g
Węglowodany
76.45 g
Tłuszcze
106.97 g
Wartość energetyczna
1573.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
3 min
Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.
Krok 2
2 min
Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
Krok 3
2 min
Orzechy, czosnek i szczypior drobno posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso. Kurczaka posyp tartym parmezanem.
Krok 4
15 min
Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą do smaku. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 5
1 min
Ciasto francuskie podziel na dwie części.
Krok 6
1 min
Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
Krok 7
5 min
Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
Krok 8
15 min
Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut.
Krok 9
25 min
Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
Krok 10
10 min
Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut. Przekładaniem podziel na porcje. Podawaj z sosem czosnkowym.
Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 1 z 10

Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 2 z 10

Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 3 z 10

Orzechy, czosnek i szczypior drobno posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso. Kurczaka posyp tartym parmezanem.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 4 z 10

Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą do smaku. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 5 z 10

Ciasto francuskie podziel na dwie części.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 6 z 10

Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 7 z 10

Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 8 z 10

Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 9 z 10

Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 10 z 10

Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut. Przekładaniem podziel na porcje. Podawaj z sosem czosnkowym.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem to niezwykle proste i smaczne danie. Wystarczy, że na piersi z kurczaka wyłożysz rozdrobnioną kostkę mięsną WINIARY, orzechy, czosnek i drobno posiekany szczypiorek, wszystko posypiesz tartym parmezanem, zawiniesz w ciasto i po kilku minutach w piekarniku będziesz mieć gotowe danie. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
77.3g / 19%
Węglowodany
76.5g / 20%
Tłuszcze
107g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika