Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

0
1 godz 19 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pierś Z Kurczaka
80  g
Orzechy włoskie
2  ząbków
50  g
Ser parmezan
trochę
Sól
1 
Jajko
300  g
Ciasto Francuskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
77.26 g
Węglowodany
76.45 g
Tłuszcze
106.97 g
Wartość energetyczna
1573.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
3 min
Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.
Krok 2
2 min
Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
Krok 3
2 min
Orzechy, czosnek i szczypior drobno posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso. Kurczaka posyp tartym parmezanem.
Krok 4
15 min
Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą do smaku. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 5
1 min
Ciasto francuskie podziel na dwie części.
Krok 6
1 min
Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
Krok 7
5 min
Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
Krok 8
15 min
Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut.
Krok 9
25 min
Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
Krok 10
10 min
Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut. Przekładaniem podziel na porcje. Podawaj z sosem czosnkowym.
Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 1 z 10

Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 2 z 10

Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 3 z 10

Orzechy, czosnek i szczypior drobno posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso. Kurczaka posyp tartym parmezanem.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 4 z 10

Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą do smaku. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 5 z 10

Ciasto francuskie podziel na dwie części.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 6 z 10

Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 7 z 10

Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 8 z 10

Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 9 z 10

Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

Krok 10 z 10

Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut. Przekładaniem podziel na porcje. Podawaj z sosem czosnkowym.

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem to niezwykle proste i smaczne danie. Wystarczy, że na piersi z kurczaka wyłożysz rozdrobnioną kostkę mięsną WINIARY, orzechy, czosnek i drobno posiekany szczypiorek, wszystko posypiesz tartym parmezanem, zawiniesz w ciasto i po kilku minutach w piekarniku będziesz mieć gotowe danie. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
77.3g / 19%
Węglowodany
76.5g / 20%
Tłuszcze
107g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika