Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mistrz Louis de Bechamel pracował nad jego smakiem i technologią przez długie lata. Wynikiem jego poszukiwań jest aksamitny, jasny sos, przyrządzany z masła, mąki i mleka.

Klasyczny beszamel doprawiamy solą, świeżo zmielonym białym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Przyrządzamy go tuż przed podaniem, bo gdy stygnie, tworzy się na nim ciemniejszy, nieapetyczny kożuch. Łagodny beszamel ma tę zaletę, że można go dowolnie przyprawiać, nadając mu odpowiedni do dania charakter, a nawet barwę. Beszamel będzie pyszny z dodatkiem rozmaitych ziół, tartego żółtego sera, przecieru pomidorowego, musztardy, tartego chrzanu czy choćby soku z cytryny.

Pomysłów i przepisów na potrawy z beszamelem na pewno nie zabraknie, bo z tym pysznym sosem można przyrządzać nie tylko rozmaite zapiekanki (zwłaszcza makaronowe), lecz także zapiekane warzywa (np. klasyczne pory, szparagi czy szpinak), fantazyjne roladki, krokiety, tarty, zapiekane pierożki, a nawet zupy. Uniwersalny beszamel urozmaici nasze codzienne obiady i doda smaku oraz elegancji gorącym przystawkom i daniom na specjalne okazje.