Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tajemnica sosu beszamelowego 

Uważa się, że twórcą tego niezwykłego sosu był markiz Louis de Béchameil, wysoki urzędnik na dworze Ludwika XIV. Jednak tak naprawdę stworzył go wybitny kucharz François Pierre de la Varenne, który zadedykował swe dzieło słynnemu markizowi. Cierpliwy mistrz latami dobierał odpowiednie składniki, przez które sos nabrał subtelnego smaku, jasnego koloru oraz niezwykle aksamitnej konsystencji. Dzięki niemu beszamel szybko znalazł zastosowanie jako ważny dodatek do wyszukanych dań kuchni francuskiej. 

Podstawą beszamelu jest prawdziwe masło ze śmietany, mąka pszenna, ciepłe mleko, sól, mielony biały pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa. Aby sos nabrał aksamitnej konsystencji, najpierw należy przygotować kremową zasmażkę, do której powoli dolewa się mleko, ciągle mieszając składniki rózgą, co zapobiega powstawaniu grudek. Gdy sos nabierze już odpowiedniej konsystencji, wystarczy dodać do niego wszystkie przyprawy, ściągnąć z ognia i jeszcze raz zamieszać. Beszamel najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, wtedy jest najbardziej aromatyczny i kremowy. Jeśli jednak zamierzamy wykorzystać go nieco później, wystarczy położyć na jego powierzchni cieniutki plasterek masła, co zapobiegnie powstaniu nieapetycznego kożucha. 

Pyszne dania z beszamelem 

Dzięki odrobinie świeżo mielonej gałki muszkatołowej sos beszamelowy nabiera wyjątkowej, korzennej nuty, która doskonale pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych. Jest on ważnym składnikiem popularnej lasagne z mielonym mięsem i sosem pomidorowym lub wegetariańskiej wersji ze szpinakiem czy jarmużem. Beszamel doskonale komponuje się także z kurczakiem, indykiem, wołowiną, jagnięciną oraz rybami o białym mięsie (dorsz, halibut). Stanowi także podstawę wielu wyśmienitych zapiekanek, nie tylko nadając im wyjątkowego smaku, ale także chroniąc składniki potrawy przed wysuszeniem i stwardnieniem w trakcie pieczenia. Klasyczny beszamel, doprawiony solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową może być także podstawą bardziej wyrazistych sosów. Na pewno nabierze charakteru po dodaniu rozmaitych ziół, drobno startego sera żółtego, przecieru pomidorowego, musztardy, chrzanu a nawet odrobiny soku z cytryny, zamieniając zwyczajną potrawę w wyszukane i pyszne danie.