Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Topinambur – skąd się wziął? 

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to sięgająca niemal 2 metrów roślina należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi ona z odległej Ameryki Północnej, gdzie była znana i spożywana już w czasach przedkolumbijskich przez miejscowych Indian. Walory spożywcze oraz łatwość uprawy sprawiły, że topinambur szybko został doceniony przez kolonistów i trafił na europejskie stoły. W XVIII w., kiedy na starym kontynencie pojawiły się ziemniaki, topinambur powoli zaczął odchodzić w niepamięć. W obecnych czasach słonecznik bulwiasty jest rzadko spotykany w sklepach czy na straganach i traktowany jako dość ekskluzywne warzywo. 

Jadalną częścią całej rośliny są bulwy, swoim kształtem i wyglądem przypominające nieco imbir. Pod cienką szaro-różową skórką znajduje się twardy, żółty lub biały miąższ. Bulwy przyrządza się w podobny sposób jak ziemniaki. Po smażeniu, gotowaniu lub pieczeniu, nabierają delikatnie słodkiego smaku, często przyrównywanego do orzechów brazylijskich lub karczocha. 

Topinambur w kuchni 

Gdy do zupy zamiast ziemniaków dodamy topinambur, nabierze ona przyjemnie słodko-orzechowego smaku. Pysznym pomysłem na wykorzystanie świeżych bulw jest przygotowanie zupy gulaszowej z kaszą jęczmienną i topinamburem. Pachnąca rozmarynem i ziołami prowansalskimi potrawa, pełna mięciutkich kawałków wołowiny, znakomicie syci, rozgrzewa i dodaje energii. 

Jedną z najsmaczniejszych potraw z topinamburu są frytki smażone na głębokim oleju lub w piekarniku. Ich przygotowanie jest znacznie krótsze niż w przypadku ziemniaków, bo bulwy szybciej miękną i pokrywają się chrupiącą skórką. Lekko słodki smak topinamburu doskonale podkreśli szczypta gałki muszkatołowej, suszonego oregano lub rozmarynu. Pyszne frytki znakomicie smakują do chrupania solo, świetnie sprawdzą się też jako dodatek do drugiego dania. Z pieczonym mięsem drobiowym, rybą lub stekiem wołowym tworzą znakomity, smaczny i zdrowy duet. Do jednych z najłatwiejszych w przyrządzaniu potraw z dodatkiem bulw należy znakomity kurczak gyros z pieczonym topinamburem. Zamarynowane w przyprawach udka po upieczeniu są przyjemnie chrupiące, a ich smak doskonale komponuje się ze słodyczą frytek.