Pieczony topinambur

(0)
40min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Topinambur
trochę
Oliwa z oliwek
3  ząbków
2  gałązek
Świeży tymianek
1  gałązka
Świeży rozmaryn
1  łyżeczka
Miód
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżka
Masło
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.09 g
Węglowodany
26.28 g
Tłuszcze
4.1 g
Wartość energetyczna
144.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Topinambur nazywany jest również słonecznikiem bulwiastym. Sprawdź nasz wyjątkowy przepis i przygotuj go w piekarniku - zainspiruj się z WINIARY!
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Topinambur obieramy i kroimy na mniejsze części.
Krok 2
5 min
Układamy go na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Dodajemy porwane zioła oraz posiekany czosnek. Całość skrapiamy miodem i sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Krok 3
30 min
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, a na górę dokładamy masło. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180*C na ok 20-30 min.
Pieczony topinambur

Krok 1 z 3

Topinambur obieramy i kroimy na mniejsze części.

Pieczony topinambur

Krok 2 z 3

Układamy go na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Dodajemy porwane zioła oraz posiekany czosnek. Całość skrapiamy miodem i sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.

Pieczony topinambur

Krok 3 z 3

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, a na górę dokładamy masło. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180*C na ok 20-30 min.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika