Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

(0)
50min
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Topinambur
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cebula
1 
Ziemniak
1 
Marchewka
1 
Mała pietruszka
100  ml
Słodka śmietanka
trochę
Pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
1  l
Woda
trochę
Pestki słonecznika
trochę
Posiekany szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.93 g
Węglowodany
35.52 g
Tłuszcze
4.64 g
Wartość energetyczna
198.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa krem z topinamburu to świetna propozycja dla tych, którzy szukają wyjątkowego smaku. Poznaj przepis na tę pożywną, gęstą zupę - zainspiruj się z WINIARY!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    6 min
    Topinambur obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek i całość smaż jeszcze ok. 3 min.
  • Krok 3

    32 min
    Całość zalej wodą, dodaj bulion i gotuj ok 30 min aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem.
  • Krok 4

    5 min
    Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę wrzątku. Na końcu dodaj śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Krok 5

    2 min
    Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika
Zupa krem z topinamburu

Krok 1 z 5

Topinambur obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

Zupa krem z topinamburu

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek i całość smaż jeszcze ok. 3 min.

Zupa krem z topinamburu

Krok 3 z 5

Całość zalej wodą, dodaj bulion i gotuj ok 30 min aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem.

Zupa krem z topinamburu

Krok 4 z 5

Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę wrzątku. Na końcu dodaj śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.

Zupa krem z topinamburu

Krok 5 z 5

Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Minestrone – włoska zupa warzywna

    Minestrone – włoska zupa warzywna

    56 min Łatwy
  • Chili con carne

    Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu