Zupa krem z topinamburu

(0)
50min
Średni
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Topinambur
1 
Cebula
1 
Ziemniak
1 
Marchewka
1 
Mała pietruszka
100  ml
Słodka śmietanka
trochę
Pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
1  l
Woda
trochę
Pestki słonecznika
trochę
Posiekany szczypiorek do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.93 g
Węglowodany
35.52 g
Tłuszcze
4.64 g
Wartość energetyczna
198.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa krem z topinamburu to świetna propozycja dla tych, którzy szukają wyjątkowego smaku. Poznaj przepis na tę pożywną, gęstą zupę - zainspiruj się z WINIARY!
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
6 min
Topinambur obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek i całość smaż jeszcze ok. 3 min.
Krok 3
32 min
Całość zalej wodą, dodaj bulion i gotuj ok 30 min aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem.
Krok 4
5 min
Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę wrzątku. Na końcu dodaj śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 5
2 min
Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika
Zupa krem z topinamburu

Krok 1 z 5

Topinambur obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

Zupa krem z topinamburu

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek i całość smaż jeszcze ok. 3 min.

Zupa krem z topinamburu

Krok 3 z 5

Całość zalej wodą, dodaj bulion i gotuj ok 30 min aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem.

Zupa krem z topinamburu

Krok 4 z 5

Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę wrzątku. Na końcu dodaj śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.

Zupa krem z topinamburu

Krok 5 z 5

Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika