Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z topinamburu
Dodaj do CookBook

Zupa krem z topinamburu

(0)
50 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Topinambur
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cebula
1 
Ziemniak
1 
Marchewka
1 
Mała pietruszka
100  ml
Słodka śmietanka
trochę
Pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
1  l
Woda
trochę
Pestki słonecznika
trochę
Posiekany szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.5 g
Wartość energetyczna
198.5 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
4.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa krem z topinamburu to świetna propozycja dla tych, którzy szukają wyjątkowego smaku. Poznaj przepis na tę pożywną, gęstą zupę - zainspiruj się z WINIARY!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    6 min
    Topinambur obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek i całość smaż jeszcze ok. 3 min.
  • Krok 3

    32 min
    Całość zalej wodą, dodaj bulion i gotuj ok 30 min aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem.
  • Krok 4

    5 min
    Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę wrzątku. Na końcu dodaj śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Krok 5

    2 min
    Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika
Zupa krem z topinamburu

Krok 1 z 5

Topinambur obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

Zupa krem z topinamburu

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek i całość smaż jeszcze ok. 3 min.

Zupa krem z topinamburu

Krok 3 z 5

Całość zalej wodą, dodaj bulion i gotuj ok 30 min aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem.

Zupa krem z topinamburu

Krok 4 z 5

Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę wrzątku. Na końcu dodaj śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.

Zupa krem z topinamburu

Krok 5 z 5

Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Kajtek

Po co w kostkę było kroić jak i tak wszystko zostanie zmielone?
Anonim (niezweryfikowany) 05/15/2024-10:22 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/22/2024-04:34 CEST
Kajtku, pokrojone warzywa szybciej się ugotują.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu