Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ćwiartki kurczaka dzielimy na udka i pałki. Wykrajamy płaty tłustej skóry.
Nacieramy solą i przyprawą do gyrosa.
Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka wraz z cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut.
Topinambur oczyszczamy ze skórki. Kroimy na pół i przekładamy na blaszkę. Spryskujemy olejem i posypujemy solą.
Wstawiamy do piekarnika razem z kurczakiem. Pieczemy około 25 minut, aż topinambur się zarumieni. Wyjmujemy go.
Kawałki topinambura przewracamy i posypujemy go tymiankiem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na ostatnie 5 minut pieczenia się kurczaka.
Po 25 minutach pieczenia kurczaka przewracamy, aby równomiernie się zarumienił.
Kurczaka podajemy z topinamburem i cebulką. Smacznego.