Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa 

Najpopularniejszym przepisem z wykorzystaniem szczawiu jest zupa na bazie bulionu, zabielona śmietaną. Ta lekko kwaśna, zielona szczawiowa doskonale komponuje się z jajkiem oraz ziemniakami. Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, można do niej dodać tarty chrzan. Jednak to nie jedyna odsłona zupy szczawiowej. Znakomicie smakuje przygotowana również na bulionie z żeberek z tłuczonymi ziemniakami.  

Inne przepisy na szczaw 

Szczaw nadaje się nie tylko do przyrządzenia zupy szczawiowej. Sprawdzi się również w różnego rodzaju sałatkach, dodając kwaskowego posmaku i urozmaicając smak potrawy. Szczaw można wykorzystać do przygotowywania sosów na bazie śmietany – doskonale smakują z pieczonymi lub grillowanymi rybami! Ze szczawiu warto również robić przetwory, które później staną się bazą do zupy.