Szczaw najczęściej kojarzy nam się z pyszną zupą szczawiową, jednak istnieje wiele innych przepisów z wykorzystaniem tej ciekawej rośliny. Poszerz swoje kulinarne horyzonty i poznaj najlepsze przepisy ze szczawiem w roli głównej!
Najpopularniejszym przepisem, w którym używamy szczawiu, jest zabielona śmietaną zupa szczawiowa na bazie bulionu. Ta aromatyczna, lekko kwaśna, zielona zupa doskonale smakuje podana z gotowanym jajkiem i ziemniakami. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, możemy do niej dodać tarty chrzan. Jednak to nie jedyna odsłona zupy szczawiowej. W sezonie letnim doskonale sprawdzi się chłodnik z młodego szczawiu z dodatkiem ogórka i rzodkiewki w połączeniu z jogurtem naturalnym lub maślanką.
Szczaw nadaje się nie tylko do przyrządzenia zupy szczawiowej. Znakomicie sprawdzi się również w różnego rodzaju sałatkach, dodając kwaskowej nuty i urozmaicając smak potrawy. Szczaw można wykorzystać do przygotowania sosów na bazie śmietany, które doskonale smakują z pieczonymi lub grillowanymi rybami. Ze szczawiu warto również robić przetwory, które poza sezonem staną się bazą do zupy i innych przepisów. Zastąp bazylię szczawiem i przygotuj aromatyczne szczawiowe pesto, które świetnie sprawdzi się podane z makaronem lub do smarowania kanapek.
Szczaw doskonale nadaje się do przygotowania wytrawnej tarty. Na maśle delikatnie podsmaż cebulę i szczaw. Jeśli masz w lodówce inne warzywa, jest to świetna okazja, aby ich użyć. Świetnie sprawdzi się papryka, kukurydza czy brokuły. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Dodaj ulubione przyprawy, a tarta zasmakuje wszystkim domownikom! Na kruche ciasto, lub ciasto francuskie wyłóż tak przygotowany farsz i całość zalej masą przygotowaną z jajek, śmietany i żółtego sera. Przygotowany w ten sposób farsz świetnie sprawdzi się także do wytrawnych gofrów lub naleśników.
Jajka i szczaw tworzą duet doskonały. Wykorzystanie jajek to zawsze świetny pomysł na potrawy ze szczawiem. Podsmażony na maśle szczaw możesz wykorzystać do przygotowania znakomitych omletów lub przygotować z niego pyszny farsz do gotowanych jajek. Może przygotujesz jajecznicę ze szczawiem? Zobacz nasze przepisy na zupę szczawiową i nie tylko!