Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szczaw polny solony w słoiku
Dodaj do CookBook

Szczaw polny solony w słoiku

(3)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
40  dag
Szczaw
4  łyżeczek
Sól
trochę
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.6 g
Wartość energetyczna
35.3 kcal
Tłuszcze
2.6 g
Białko
1.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli w Twoim ogrodzie bujnie rośnie szczaw polny, zrób z niego przetwory w słoiczkach i odstaw je do spiżarni! Szczaw polny solony w słoiczkach i zalewany olejem rzepakowym możesz w każdym momencie wykorzystać jako podstawę do zupy szczawiowej. Tak przechowywany szczaw w słoikach będzie nadawał się do kulinarnego wykorzystania przez wiele miesięcy.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Szczaw (tylko liście, bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu) i mieszamy.
  • Krok 3

    10 min
    Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. Nadmiar soków ewentualnie można zlać.
  • Krok 4

    5 min
    Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw, zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe.
Szczaw polny solony w słoiku

Krok 1 z 4

Szczaw (tylko liście, bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.

Szczaw polny solony w słoiku

Krok 2 z 4

Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu) i mieszamy.

Szczaw polny solony w słoiku

Krok 3 z 4

Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. Nadmiar soków ewentualnie można zlać.

Szczaw polny solony w słoiku

Krok 4 z 4

Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw, zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

    Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu