Szczaw polny solony w słoiku
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.6 g
Węglowodany
2.56 g
Tłuszcze
2.56 g
Wartość energetyczna
35.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Szczaw (tylko liście, bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.
Krok 2
5 min
Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu) i mieszamy.
Krok 3
10 min
Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. Nadmiar soków ewentualnie można zlać.
Krok 4
5 min
Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw, zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe.
Jeśli w Twoim ogrodzie bujnie rośnie szczaw polny, zrób z niego przetwory w słoiczkach i odstaw je do spiżarni! Szczaw polny solony w słoiczkach i zalewany olejem rzepakowym możesz w każdym momencie wykorzystać jako podstawę do zupy szczawiowej. Tak przechowywany szczaw w słoikach będzie nadawał się do kulinarnego wykorzystania przez wiele miesięcy.
Komentarze 0