Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli w Twoim ogrodzie bujnie rośnie szczaw polny, zrób z niego przetwory w słoiczkach i odstaw je do spiżarni! Szczaw polny solony w słoiczkach i zalewany olejem rzepakowym możesz w każdym momencie wykorzystać jako podstawę do zupy szczawiowej. Tak przechowywany szczaw w słoikach będzie nadawał się do kulinarnego wykorzystania przez wiele miesięcy.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Szczaw (tylko liście, bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.
Krok 2
5 min
Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu) i mieszamy.
Krok 3
10 min
Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. Nadmiar soków ewentualnie można zlać.
Krok 4
5 min
Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw, zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe.
Krok 1
z
4
Szczaw (tylko liście, bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.
Krok 2
z
4
Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu) i mieszamy.
Krok 3
z
4
Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. Nadmiar soków ewentualnie można zlać.
Krok 4
z
4
Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw, zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0