Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szczaw polny solony w słoiku

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Szczaw
4 łyżeczek
Sól
1 trochę
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
1.6 g
Węglowodany
2.56 g
Tłuszcze
2.56 g
Wartość energetyczna
35.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Szczaw (tylko liście, bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.
Krok 2
5 min
Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu) i mieszamy.
Krok 3
10 min
Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. Nadmiar soków ewentualnie można zlać.
Krok 4
5 min
Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw, zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe.
Szczaw polny solony w słoiku

Krok 1 z 4

Szczaw (tylko liście, bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.

Szczaw polny solony w słoiku

Krok 2 z 4

Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu) i mieszamy.

Szczaw polny solony w słoiku

Krok 3 z 4

Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. Nadmiar soków ewentualnie można zlać.

Szczaw polny solony w słoiku

Krok 4 z 4

Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw, zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe.

Jeśli w Twoim ogrodzie bujnie rośnie szczaw polny, zrób z niego przetwory w słoiczkach i odstaw je do spiżarni! Szczaw polny solony w słoiczkach i zalewany olejem rzepakowym możesz w każdym momencie wykorzystać jako podstawę do zupy szczawiowej. Tak przechowywany szczaw w słoikach będzie nadawał się do kulinarnego wykorzystania przez wiele miesięcy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika