Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zioła

Pomysły na dania z dodatkiem bazylii - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z dodatkiem bazylii. W dawnych Włoszech donica z bazylią była symbolem miłości. A Ty możesz przenieść ją na talerz!

Przepisy 182

Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem

65 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Ratatuj z mięsem mielonym

Ratatuj z mięsem mielonym

70 ze 100
1 godz 45 min Średni
Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

100 ze 100
52 min Łatwy
Pie poświąteczny

Pie poświąteczny

35 ze 100
41 min Łatwy
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

1 godz Łatwy
Zapiekane pomidory z fetą

Zapiekane pomidory z fetą

40 min Łatwy
Wegetariańskie spaghetti po bolońsku

Wegetariańskie spaghetti po bolońsku

33 min Łatwy
Cannelloni zapiekane

Cannelloni zapiekane

1 godz Łatwy
Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

65 ze 100
50 min Łatwy
Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

35 ze 100
1 godz 37 min Łatwy
Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

75 ze 100
1 godz 14 min Średni
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

1 godz 30 min Średni
Pizza Margherita

Pizza Margherita

70 ze 100
2 godz 56 min Łatwy
Sos z serka topionego z ziołami

Sos z serka topionego z ziołami

12 min Łatwy
Chłodnik kalafiorowy

Chłodnik kalafiorowy

1 godz 30 min Łatwy
Szybki makaron z szynką i pomidorami

Szybki makaron z szynką i pomidorami

75 ze 100
30 min Łatwy
Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

30 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

55 ze 100
20 min Łatwy
Sałatka ryżowa z szynką

Sałatka ryżowa z szynką

10 min Łatwy
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

75 ze 100
48 min Łatwy
Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

46 min Łatwy
Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

65 ze 100
20 min Łatwy
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

80 ze 100
30 min Łatwy
Spaghetti po bolońsku

Spaghetti po bolońsku

100 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

65 ze 100
55 min Łatwy
Kotlety schabowe saute z pomidorkami cherry

Kotlety schabowe saute z pomidorkami cherry

60 ze 100
35 min Łatwy
Gazpacho

Gazpacho

20 min Łatwy
Wiosenny szybki gulasz warzywny

Wiosenny szybki gulasz warzywny

90 ze 100
1 godz Łatwy
Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

95 ze 100
38 min Łatwy
Makaron ratatoille

Makaron ratatoille

85 ze 100
30 min Łatwy
Sałatka z kurczaka i pesto

Sałatka z kurczaka i pesto

36 min Łatwy
Zupa z czerwonymi warzywami WINIARY ze śmietanką̨ bazyliową i grzankami

Zupa z czerwonymi warzywami WINIARY ze śmietanką̨ bazyliową i grzankami

15 min Łatwy
Sałatka z grillowanego bakłażana

Sałatka z grillowanego bakłażana

55 min Łatwy
Zupa pomidorowa z mozzarellą

Zupa pomidorowa z mozzarellą

25 ze 100
30 min Łatwy
Chłodnik jagodowy

Chłodnik jagodowy

1 godz 28 min Łatwy
Makaron z pesto i kurczakiem

Makaron z pesto i kurczakiem

80 ze 100
40 min Łatwy
Gnocchii z pomidorami i bazylią

Gnocchii z pomidorami i bazylią

45 ze 100
27 min Łatwy
Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami

Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami

75 ze 100
30 min Łatwy
Leczo warzywne

Leczo warzywne

60 ze 100
50 min Łatwy
Karkówka po królewsku

Karkówka po królewsku

45 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii

65 ze 100
40 min Łatwy
Qurrito

Qurrito

65 ze 100
3 godz 35 min Łatwy
Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie pomidorowym

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie pomidorowym

30 ze 100
15 min Łatwy
Zupa Minestrone

Zupa Minestrone

36 min Łatwy
Gotowany filet z kurczaka

Gotowany filet z kurczaka

80 ze 100
55 min Łatwy
Tortellini ze szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Tortellini ze szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

90 ze 100
20 min Łatwy
Placki z kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej

55 ze 100
29 min Łatwy
Piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym

70 ze 100
2 godz 27 min Łatwy
Spaghetti bolognese - przepis

Spaghetti bolognese - przepis

65 ze 100
38 min Łatwy
Ziołowa pasta z ciecierzycy

Ziołowa pasta z ciecierzycy

13 godz 46 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Bazylia – wyjątkowa roślina o kulinarnym zastosowaniu 

Bazylia jest niezwykłą rośliną, znaną niemal na całym świecie, choć dziś nie rośnie już dziko. Jej nazwa wywodzi się z języka greckiego, w którym oznaczała „króla”, bo tylko on był uprawniony do jej zrywania. W czasach Imperium Rzymskiego bazylia uchodziła za talizman służący do ochrony przed bazyliszkiem – którego nazwa też pochodzi od tej rośliny. To roślina istotna w wielu kulturach, znaleziono ją między innymi w egipskich piramidach, Hindusi poświęcili ją bogowi Wisznu i Krysznie, a Haitańczycy – Erzulie. Dziś bazylia znajduje szerokie zastosowanie – w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, spirytusowym, a także jako roślina ozdobna. Najpopularniejsze jest jednak  jej kulinarne zastosowanie. Ponieważ bazylia była znana już w starożytnym Rzymie, nic dziwnego, że stanowi najpopularniejszą przyprawę w kuchni włoskiej, ale i w Polsce (gdzie znana jest od XVI wieku) często się po nią sięga.  

Przepisy z bazylią 

Bazylii możemy używać pod dwiema postaciami. Pierwsza to świeże liście, w które możemy zaopatrzyć się, kupując sadzonkę. Łatwo dzięki niej rozpocząć uprawę tej rośliny na własnym parapecie – bazylia bez problemu rośnie w polskim klimacie. Drugą opcją jest suszona bazylia, którą dostaniemy w torebkach na dziale z przyprawami w niemal każdym sklepie spożywczym (możemy też samodzielnie ususzyć i pokruszyć liście bazylii). 

Bazylia ma lekko pikantny smak i słodki, miętowo-anyżowy aromat. Doskonale sprawdza się w zestawieniu z pomidorami i pojawia się w wielu przepisach na sos pomidorowy i potrawach z jego udziałem – jak spaghetti czy pizza (jest jednym z trzech składników oryginalnej margherity). Świeżą bazylię można dodawać do sałatek – zwykle zmieszaną ze szpinakiem lub sałatą. Jest też podstawowym składnikiem zielonego pesto. 

Ponieważ nadal uważana jest za roślinę ozdobną, gałązki z drobnymi liśćmi nadają się doskonale do dekorowania gotowych potraw. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu