Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zioła

Pomysły na dania z dodatkiem bazylii - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z dodatkiem bazylii. W dawnych Włoszech donica z bazylią była symbolem miłości. A Ty możesz przenieść ją na talerz!

Przepisy 183
Sałatka z burratą

Sałatka z burratą

20 min Łatwy
Kanapka w stylu włoskim

Kanapka w stylu włoskim

16 min Łatwy
Bazyliowo-cytrynowy majonez

Bazyliowo-cytrynowy majonez

5 min Łatwy
Pinsa Romana

Pinsa Romana

65
3 godz 55 min Średni
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

75
48 min Łatwy
Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

50 min Łatwy
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

90
30 min Łatwy
Makaron z pesto i kurczakiem

Makaron z pesto i kurczakiem

80
25 min Łatwy
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Dorsz duszony w warzywnym sosie

75
55 min Łatwy
Zupa z czerwonymi warzywami WINIARY ze śmietanką̨ bazyliową i grzankami

Zupa z czerwonymi warzywami WINIARY ze śmietanką̨ bazyliową i grzankami

15 min Łatwy
Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

30 min Łatwy
Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

2 godz 10 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

55
20 min Łatwy
Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

80
30 min Łatwy
Bucatini z kurczakiem i szpinakiem

Bucatini z kurczakiem i szpinakiem

65
30 min Łatwy
Makaron ratatoille

Makaron ratatoille

80
30 min Łatwy
Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami

Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami

70
30 min Łatwy
Szybki makaron z szynką i pomidorami

Szybki makaron z szynką i pomidorami

75
30 min Łatwy
Rigatoni z bakłażanem alla norma

Rigatoni z bakłażanem alla norma

85
30 min Łatwy
Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron z brokułami i boczkiem

50
30 min Łatwy
Spaghetti bolognese - przepis

Spaghetti bolognese - przepis

70
38 min Łatwy
Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

75
25 min Łatwy
Omlet z białek

Omlet z białek

90
20 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

70
20 min Łatwy
Chłodnik kalafiorowy

Chłodnik kalafiorowy

1 godz 30 min Łatwy
Domowe pesto

Domowe pesto

30 min Łatwy
Pistou – zielony dodatek do zupy

Pistou – zielony dodatek do zupy

17 min Łatwy
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

56 min Łatwy
Pie poświąteczny

Pie poświąteczny

35
41 min Łatwy
Sałatka ryżowa z szynką

Sałatka ryżowa z szynką

10 min Łatwy
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

1 godz 30 min Średni
Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

4 godz Średni
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

100
42 min Łatwy
Faszerowany kabaczek

Faszerowany kabaczek

35
1 godz 59 min Łatwy
Tortilla z sadzonym jajkiem

Tortilla z sadzonym jajkiem

21 min Łatwy
Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

1 godz 27 min Łatwy
Sałatka włoska

Sałatka włoska

20 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z zapasów

Zapiekanka makaronowa z zapasów

85
1 godz 25 min Łatwy
Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

35
1 godz 37 min Łatwy
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

85
58 min Łatwy
Zapiekany łosoś w piekarniku

Zapiekany łosoś w piekarniku

70
20 min Łatwy
Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

65
18 min Łatwy
Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

6 min Łatwy
Pieczona papryka w oliwie

Pieczona papryka w oliwie

45 min Łatwy
Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

57 min Średni
Sałatka z pomidorami, serem feta i oliwkami

Sałatka z pomidorami, serem feta i oliwkami

10 min Łatwy
Dressing jogurtowy

Dressing jogurtowy

12 min Łatwy
Sałatka z tuńczykiem i serem feta

Sałatka z tuńczykiem i serem feta

28 min Łatwy
Grillowany stek z pomidora bawole serce z sosem Winiary

Grillowany stek z pomidora bawole serce z sosem Winiary

80
26 min Łatwy
Pomidory z Grilla

Pomidory z Grilla

40
45 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Bazylia – wyjątkowa roślina o kulinarnym zastosowaniu 

Bazylia jest niezwykłą rośliną, znaną niemal na całym świecie, choć dziś nie rośnie już dziko. Jej nazwa wywodzi się z języka greckiego, w którym oznaczała „króla”, bo tylko on był uprawniony do jej zrywania. W czasach Imperium Rzymskiego bazylia uchodziła za talizman służący do ochrony przed bazyliszkiem – którego nazwa też pochodzi od tej rośliny. To roślina istotna w wielu kulturach, znaleziono ją między innymi w egipskich piramidach, Hindusi poświęcili ją bogowi Wisznu i Krysznie, a Haitańczycy – Erzulie. Dziś bazylia znajduje szerokie zastosowanie – w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, spirytusowym, a także jako roślina ozdobna. Najpopularniejsze jest jednak  jej kulinarne zastosowanie. Ponieważ bazylia była znana już w starożytnym Rzymie, nic dziwnego, że stanowi najpopularniejszą przyprawę w kuchni włoskiej, ale i w Polsce (gdzie znana jest od XVI wieku) często się po nią sięga.  

Przepisy z bazylią 

Bazylii możemy używać pod dwiema postaciami. Pierwsza to świeże liście, w które możemy zaopatrzyć się, kupując sadzonkę. Łatwo dzięki niej rozpocząć uprawę tej rośliny na własnym parapecie – bazylia bez problemu rośnie w polskim klimacie. Drugą opcją jest suszona bazylia, którą dostaniemy w torebkach na dziale z przyprawami w niemal każdym sklepie spożywczym (możemy też samodzielnie ususzyć i pokruszyć liście bazylii). 

Bazylia ma lekko pikantny smak i słodki, miętowo-anyżowy aromat. Doskonale sprawdza się w zestawieniu z pomidorami i pojawia się w wielu przepisach na sos pomidorowy i potrawach z jego udziałem – jak spaghetti czy pizza (jest jednym z trzech składników oryginalnej margherity). Świeżą bazylię można dodawać do sałatek – zwykle zmieszaną ze szpinakiem lub sałatą. Jest też podstawowym składnikiem zielonego pesto. 

Ponieważ nadal uważana jest za roślinę ozdobną, gałązki z drobnymi liśćmi nadają się doskonale do dekorowania gotowych potraw. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu