Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pizza Margherita uchodzi za klasykę smaku, który mamy nadzieję przypadnie do gustu także Tobie. Podajemy przepis na łatwą i szybką margheritę, którą możesz przygotować na obiad dla całej rodziny. To propozycja, która na wierzchu prezentuje składniki w trzech narodowych barwach włoskich – zieloną bazylię, czerwony Sos boloński WINIARY i biały ser mozzarella.
Możesz dopasować to danie do swojej diety i zrobić z niego wegańską wersję pizzy. Wystarczy, że zamiast masła użyjesz odrobinę oleju lub oliwy, a mozzarellę zamienisz na roślinny odpowiednik sera.
Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłej wody, odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże połącz z mąką, solą i olejem, dodaj pozostałą wodę, wyrób.
Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pomidory i ser pokrój w plastry.
Sos boloński rozprowadź w 200 ml zimnej wody, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na wysmarowaną masłem lub oliwą tortownicę, lekko podwijając brzegi.
Pizzę posmaruj Sosem bolońskim.
Ułóż pomidory, ser oraz liście bazylii. Całość posyp oregano.
Piecz 25 minut w temperaturze 220 st.C.
Podawaj od razu po przygotowaniu.