Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Makaron Wstążki
3 
Pomidory
2 plastrów
Szynka, w plasterkach, pakowana (96% bez tłuszczu, z dodatkiem wody)
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
250 ml
Śmietana 36%
1 Płaska łyżka
Bazylia świeża
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
0 min
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody, odsącz.
Krok 2
10 min
Pomidory obierz ze skórki, przekrój na połowę, wydrąż nasiona i pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Szynkę również pokrój w kostkę.
Krok 4
5 min
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż szynkę, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i duś na wolnym ogniu 2 minuty.
Krok 5
3 min
Następnie dodaj pokruszoną kostkę rosołową, posiekaną bazylię i śmietankę. Gotuj na bardzo wolnym ogniu 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
0 min
Dodaj pomidory i duś jeszcze 2-3 minuty.
Krok 7
2 min
Zawartość patelni połącz z makaronem i podawaj od razu po przygotowaniu.
Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

Krok 1 z 7

Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody, odsącz.

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

Krok 2 z 7

Pomidory obierz ze skórki, przekrój na połowę, wydrąż nasiona i pokrój w kostkę.

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

Krok 3 z 7

Szynkę również pokrój w kostkę.

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

Krok 4 z 7

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż szynkę, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i duś na wolnym ogniu 2 minuty.

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

Krok 5 z 7

Następnie dodaj pokruszoną kostkę rosołową, posiekaną bazylię i śmietankę. Gotuj na bardzo wolnym ogniu 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

Krok 6 z 7

Dodaj pomidory i duś jeszcze 2-3 minuty.

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

Krok 7 z 7

Zawartość patelni połącz z makaronem i podawaj od razu po przygotowaniu.

Makaron świderki z sosem śmietanowo-pomidorowym to świetne danie na prosty, pożywny obiad w pół godziny. Do sosu dodajemy kawałki szynki podsmażonej z cebulą i doprawiamy do smaku świeżą bazylią oraz kostką Rosołu drobiowego. Pyszności! Każdą porcję można ładnie udekorować plasterkiem pomidora z kroplą śmietanki i listkiem bazylii.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika