Sos pomidorowy
28min
Łatwy
4
Pomidory
1
Cebula
2 ząbków
Czosnek
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Papryka mielona
.
Wartości odżywcze
Białko
1.29 g
Węglowodany
7.75 g
Tłuszcze
10.4 g
Wartość energetyczna
124.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
10 min
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Krok 3
10 min
Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory, duś przez 10 minut.
Krok 4
3 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, cukrem, pieprzem i papryką.
Sos pomidorowy to niezbędnik w kuchni. Idealny dodatek do wielu dań, nie tylko tych popularnych w kuchni włoskiej, jak pizza, gnocchi, spaghetti czy lazania. Sos pomidorowy dobrze skomponuje się także z polskimi przysmakami – gołąbkami, żeberkami, zupą fasolową i wieloma innymi. Sos pomidorowy przygotujesz bardzo prosto – wystarczy zeszklić cebulę i czosnek, dodać do nich sparzone pomidory pokrojone w kostkę, a następnie całość dusić ok. 10 minut. Aby sos pomidorowy był nie tylko smaczny, ale także niezwykle aromatyczny, dodaj do niego Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprz oraz paprykę. Gotowe!
Komentarze 0