Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczona papryka w oliwie

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Papryka czerwona
4 liści
Bazylia świeża
4 łyżeczek
Estragon
4 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Papryka ostra, suszona na słońcu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.86 g
Węglowodany
4.37 g
Tłuszcze
6.95 g
Wartość energetyczna
81.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
25 min
Papryki opłukać i upiec w piekarniku w 200 C, aż ściemnieją ok. 25 minut.
Krok 2
5 min
Papryki po upieczeniu od razu przełożyć do torebki foliowej i tak je potrzymać przez chwilkę, aby szybciej zeszła skórka.
Krok 3
10 min
Paprykę pokroiłam w paski. Czosnek obrałam i pokroiłam w połówki. W słoiku ułożyłam kilka plastrów papryki, potem dałam listki bazylii, papryczkę chili, estragon.
Krok 4
5 min
Takimi warstwami wypełniłam cały słoik, potem całość zalałam oliwą.
Pieczona papryka w oliwie

Krok 1 z 4

Papryki opłukać i upiec w piekarniku w 200 C, aż ściemnieją ok. 25 minut.

Pieczona papryka w oliwie

Krok 2 z 4

Papryki po upieczeniu od razu przełożyć do torebki foliowej i tak je potrzymać przez chwilkę, aby szybciej zeszła skórka.

Pieczona papryka w oliwie

Krok 3 z 4

Paprykę pokroiłam w paski. Czosnek obrałam i pokroiłam w połówki. W słoiku ułożyłam kilka plastrów papryki, potem dałam listki bazylii, papryczkę chili, estragon.

Pieczona papryka w oliwie

Krok 4 z 4

Takimi warstwami wypełniłam cały słoik, potem całość zalałam oliwą.

Papryka jest świetnym dodatkiem do większości dań. W tej odsłonie polecamy pieczoną paprykę w oliwie, którą można wykorzystać jako dodatek do sałatki, makaronu lub kaszy. Będzie również dobrze komponować się ze smakiem tostów z serem. Wcześniejsze upieczenie papryki pozwala łatwiej oddzielić skórki z miąższu, dzięki czemu potrawa zyskuje na ciekawej konsystencji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika