Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron ratatoille

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Makaron, np. farfalle
1 
Cukinia
0.5 
Bakłażan
3  ząbków
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Świeża bazylia
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  kawałek
Ser feta (opcjonalnie, do dekoracji)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.14 g
Węglowodany
92.88 g
Tłuszcze
20.4 g
Wartość energetyczna
667.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
20 min
Cukinię i bakłażana pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Na patelni na oliwie podsmaż cukinię z bakłażanem. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż kolejne 2 min. Po tym czasie zawartość opakowania z sosem wymieszaj z wodą i wlej na patelnie. Gotuj ok 5-10 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.
Krok 2
8 min
W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg. Instrukcji na opakowaniu. Powinien być al.’dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Krok 3
2 min
Podawaj posypane serem feta i bazylią.
Makaron ratatoille

Krok 1 z 3

Cukinię i bakłażana pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Na patelni na oliwie podsmaż cukinię z bakłażanem. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż kolejne 2 min. Po tym czasie zawartość opakowania z sosem wymieszaj z wodą i wlej na patelnie. Gotuj ok 5-10 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.

Makaron ratatoille

Krok 2 z 3

W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg. Instrukcji na opakowaniu. Powinien być al.’dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Makaron ratatoille

Krok 3 z 3

Podawaj posypane serem feta i bazylią.

Ratatouille (inaczej ratatuj) to nicejski przepis na warzywny gulasz. Tradycyjnie składa się on z cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów - przypomina nieco bliższe nam geograficznie leczo, ale przyprawia się je inaczej niż węgierską potrawkę. Ratatuj oryginalnie nie zawiera makaronu, jednak my proponujemy odmianę! Makaron ratatouille jest świetnym, sprytnym pomysłem na połączenie dwóch dań w jedno- i na szybki, sycący obiad dla całej rodziny. Najlepsze do tego dania będą krótkie formy makaronu - rurki maccheroni, penne lub świderki, które świetnie "łapią" sos.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20.1g / 12%
Węglowodany
92.9g / 58%
Tłuszcze
20.4g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha