Tabasco to ostra przyprawa, którą produkuje się z odmiany papryki należącej do grupy papryk chili. Nazwa „tabasco” pochodzi od meksykańskiego stanu Tabasco – pierwszy sos tabasco powstał w II połowie XIX wieku, był produkowany z ugotowanych papryczek chili, następnie zalewanych octem. Obecnie, według tradycyjnej receptury, oryginalny sos tabasco jest przygotowywany przez miażdżenie papryczek z solą, przechowywanie w beczkach przez trzy lata i wymieszanie z octem.
Tabasco poprawia i zdecydowanie wzmacnia smak wielu dań, nadając im wyrazistość i charakter. Jest pikantny i lekko kwaśny, co sprawia, że podbija smak nawet najprostszych potraw. Do czego używać tabasco? Sos w szczególności sprawdzi się jako wyrazista przyprawa do różnego rodzaju mięs. Można z niego stworzyć smakowitą marynatę do grillowanego lub pieczonego mięsa. Sos tabasco jest bardzo popularnym składnikiem potraw na bazie pomidorów, a także sosów i zup, np. pomidorowej lub kremu z soczewicy. Ostry sos tabasco otwiera kubki smakowe i przygotowuje na nowe doznania. Wystarczy tylko kilka kropel, aby danie nabrało nowego smaku. Tabasco można dodać do sosu barbecue i wymieszać z poszarpanymi kawałkami pieczonej wołowiny. Sos pasuje nie tylko do mięsnych potraw. Innym pomysłem na danie z tabasco jest pasta z tuńczyka na kanapki. Ta ostra przyprawa doskonale podkreśla smak pieczonych ryb, zapiekanek warzywnych, klopsików czy sałatek. Zastosowanie tabasco jest bardzo szerokie – fani pikantnych smaków mogą polewać sosem kanapki z mięsem i warzywami.