Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

0
77 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Cebula
1 szklanka
Ryż
6 
Papryka czerwona
200 g
Pieczarki
4 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz
500 g
Mięso mielone wieprzowe
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
425.88 kcal
Węglowodany
24.8 g
Białko
17.79 g
Tłuszcze
27.99 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
2 min
Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne.
Krok 2
5 min
Cebulkę pokrój i usmaż na patelni.
Krok 3
5 min
Obierz i pokrój pieczarki, podsmaż je na patelni.
Krok 4
5 min
Do cebulki dodaj pieczarki, ryż, wlej 3/4 litra bulionu warzywnego.
Krok 5
10 min
Gotuj pod przykryciem 10 minut.
Krok 6
5 min
Półmiękki ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
5 min
Każdą paprykę napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami i ułóż ciasno obok siebie.
Krok 8
40 min
Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.
Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 1 z 8

Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 2 z 8

Cebulkę pokrój i usmaż na patelni.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 3 z 8

Obierz i pokrój pieczarki, podsmaż je na patelni.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 4 z 8

Do cebulki dodaj pieczarki, ryż, wlej 3/4 litra bulionu warzywnego.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 5 z 8

Gotuj pod przykryciem 10 minut.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 6 z 8

Półmiękki ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 7 z 8

Każdą paprykę napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami i ułóż ciasno obok siebie.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 8 z 8

Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.

Przepis na faszerowaną paprykę to strzał w dziesiątkę nie tylko na obiad w ciągu tygodnia lub na leniwą niedzielę w gronie rodzinnym. To też świetny patent na specjalne okazje, a także sposób na to, by przemycić do menu swojej rodziny więcej wartościowych warzyw. Tych tutaj nie brakuje. Poza mięsem mielonym w nadzieniu znajdują się pieczarki i podsmażana cebulka. Nie brakuje także natki pietruszki. A i papryki możesz wybrać w różnych kolorach dla urozmaicenia.

Jej doskonały smak i miękkość zapewnia duszenie w Bulionie Warzywnym WINIARY. Obecność ryżu z kolei sprawi, że danie okaże się sycące i nie będzie wymagało żadnych dodatków.

Z każdej papryki odetnij wierzch i usuń gniazda nasienne. Cebulkę pokrój i podsmaż na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki także podsmaż razem z cebulką. Następnie dodaj do nich ryż i wlej 3 litra Bulionu Warzywnego WINIARY. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem.

Kiedy ryż stanie się półmiękki, wymieszaj go z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij papryki, przykryj je odciętymi wierzchołkami i ułóż w głębokiej patelni obok siebie. Zalej bulionem i duś na małym ogniu przez co najmniej pół godziny. Potrawę serwuj na gorąco.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika