Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

(1)
1 godz 17 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Cebula
1  szklanka
Ryż
6 
Papryka czerwona lub w innym wybranym kolorze
200  g
Pieczarki
4  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz
500  g
Mięso mielone wieprzowe lub szarpane, rozdrobnione mięso wołowe np. z rosołu z wczorajszego obiadu
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.73 g
Węglowodany
34.25 g
Tłuszcze
28.08 g
Wartość energetyczna
469.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
2 min
Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne.
Krok 2
5 min
Cebulkę pokrój i usmaż na patelni.
Krok 3
5 min
Obierz i pokrój pieczarki, podsmaż je na patelni.
Krok 4
5 min
Do cebulki dodaj pieczarki, ryż, wlej 3/4 litra bulionu warzywnego.
Krok 5
10 min
Gotuj pod przykryciem 10 minut.
Krok 6
5 min
Półmiękki ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
5 min
Każdą paprykę napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami i ułóż ciasno obok siebie.
Krok 8
40 min
Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.
Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 1 z 8

Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 2 z 8

Cebulkę pokrój i usmaż na patelni.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 3 z 8

Obierz i pokrój pieczarki, podsmaż je na patelni.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 4 z 8

Do cebulki dodaj pieczarki, ryż, wlej 3/4 litra bulionu warzywnego.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 5 z 8

Gotuj pod przykryciem 10 minut.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 6 z 8

Półmiękki ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 7 z 8

Każdą paprykę napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami i ułóż ciasno obok siebie.

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Krok 8 z 8

Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.

Przepis na faszerowaną paprykę to strzał w dziesiątkę nie tylko na obiad w ciągu tygodnia lub na leniwą niedzielę w gronie rodzinnym. To też świetny patent na specjalne okazje, a także sposób na to, by przemycić do menu swojej rodziny więcej wartościowych warzyw. Tych tutaj nie brakuje. Poza mięsem mielonym w nadzieniu znajdują się pieczarki i podsmażana cebulka. Nie brakuje także natki pietruszki. A i papryki możesz wybrać w różnych kolorach dla urozmaicenia.

Jej doskonały smak i miękkość zapewnia duszenie w Bulionie Warzywnym WINIARY. Obecność ryżu z kolei sprawi, że danie okaże się sycące i nie będzie wymagało żadnych dodatków.

Z każdej papryki odetnij wierzch i usuń gniazda nasienne. Cebulkę pokrój i podsmaż na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki także podsmaż razem z cebulką. Następnie dodaj do nich ryż i wlej 3 litra Bulionu Warzywnego WINIARY. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem.

Kiedy ryż stanie się półmiękki, wymieszaj go z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij papryki, przykryj je odciętymi wierzchołkami i ułóż w głębokiej patelni obok siebie. Zalej bulionem i duś na małym ogniu przez co najmniej pół godziny. Potrawę serwuj na gorąco.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.7g / 16%
Węglowodany
34.2g / 30%
Tłuszcze
28.1g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 01/08/2021 - 13:17 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha