Przepisy 40

Przepisy na dania z makaronem

Dania z makaronu są jednymi z najbardziej popularnych na świecie. Mogą to być klasyczne, włoskie potrawy lub bardziej orientalne wersje, na przykład z makaronem ryżowym. Odkryj świat makaronu z naszymi przepisami. 

Klasyczne makarony 

Tradycyjne dania wykorzystujące makaron w większości pochodzą ze słonecznej Italii. Chyba każdy zna przynajmniej kilka sztandarowych dań z makaronów, takich jak spaghetti carbonara, wersja z sosem bolońskim czy lasagne. 

Potrawy na bazie makaronu są idealną opcją na szybki, sycący obiad lub kolację. Podstawowe dania nie wymagają zaawansowanych zdolności kulinarnych i przygotować je może nawet kompletny nowicjusz. Wypróbuj nasze przepisy, a Twoje makarony na pewno zachwycą domowników i gości. 

Absolutną klasyką jest makaron z kremowym sosem carbonara —  oryginalnie do sosu carbonara używało się podgardla, jednak gdy przepis rozpowszechnił się poza Włochami, lokalne kuchnie zaczęły dopasowywać go do swoich preferencji i możliwości. W Polsce i innych krajach, podgardle najczęściej zastępowane jest boczkiem. Innym często dodawanym składnikiem, którego brakuje w oryginalnej recepturze, jest śmietana. Choć wersja ze śmietaną budzi pewne kontrowersje, to właśnie taką dziś proponujemy – zobaczcie nasz przepis na carbonara z penne. 

Kolejną, klasyczną propozycją jest makaron z sosem bolońskim, czyli gęstym sosem z dodatkiem mielonego mięsa i pomidorów. Możesz użyć go do różnych rodzajów makaronu, a także do lasagne i innych makaronowych zapiekanek. 

Makaronowa improwizacja 

Różnorodność makaronów daje nieograniczone możliwości kompozycyjne —  możesz użyć różnych rodzajów sosów i kształtów makaronu. Aby potrawa była jeszcze bardziej sycąca dodaj do niej ser lub mięso. Korzystaj z sezonowych warzyw i puść wodze kulinarnej fantazji. 

Nasze pomysły na makaronowe wariacje to między innymi bucatini z kurczakiem i szpinakiem. Wspaniałym daniem na rodzinny obiad jest cannelloni z mięsem zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Makaronowe rurki faszerujemy podsmażonym mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek, a następnie całość układamy w formie i zalewamy aksamitnym sosem, którego bazę stanowi sos pieczeniowy WINIARY. Smacznego!