Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z ciecierzycy

0
11 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Galazka89

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Ciecierzyca
400  g
Pomidory z puszki krojone
2  ząbków
1  łyżka
Bazylia świeża
trochę
Gałka muszkatołowa
1  pęczek
Pietruszka
250  g
Makaron
1  dag
Sól
1  dag
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.56 g
Węglowodany
96.87 g
Tłuszcze
6.17 g
Wartość energetyczna
526.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

710 min
Krok 1
600 min
Ciecierzycę namoczyć dzień przed przygotowaniem.
Krok 2
90 min
Ciecierzycę gotować w wodzie z dodatkiem kostki bulion warzywny WINIARY aż do miękkości.
Krok 3
1 min
Dodać pomidory z puszki do garnka.
Krok 4
3 min
Doprawić posiekanym czosnkiem, gałką muszkatołową, bazylią, solą i pieprzem.
Krok 5
2 min
Posiekać natkę i dodać do zupy.
Krok 6
5 min
Całość zmiksować blenderem do gładkości.
Krok 7
8 min
Makaron ugotować al dente.
Krok 8
1 min
Zupę - krem podawać z makaronem, przystroić natką pietruszki. Smacznego!
Krem z ciecierzycy

Krok 1 z 8

Ciecierzycę namoczyć dzień przed przygotowaniem.

Krem z ciecierzycy

Krok 2 z 8

Ciecierzycę gotować w wodzie z dodatkiem kostki bulion warzywny WINIARY aż do miękkości.

Krem z ciecierzycy

Krok 3 z 8

Dodać pomidory z puszki do garnka.

Krem z ciecierzycy

Krok 4 z 8

Doprawić posiekanym czosnkiem, gałką muszkatołową, bazylią, solą i pieprzem.

Krem z ciecierzycy

Krok 5 z 8

Posiekać natkę i dodać do zupy.

Krem z ciecierzycy

Krok 6 z 8

Całość zmiksować blenderem do gładkości.

Krem z ciecierzycy

Krok 7 z 8

Makaron ugotować al dente.

Krem z ciecierzycy

Krok 8 z 8

Zupę - krem podawać z makaronem, przystroić natką pietruszki. Smacznego!

Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę na zimę i nie tylko! Przedstawiamy wyjątkowy krem z ciecierzycy. Przygotuj wywar z bulionu warzywnego WINIARY, dodaj wcześniej namoczoną ciecierzycę, pomidory z puszki, czosnek i aromatyczne przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.
Podaj z makaronem i ozdób świeżą, pełną aromatu natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.6g / 17%
Węglowodany
96.9g / 72%
Tłuszcze
6.2g / 11%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika