Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Spaghetti aglio e olio
Dodaj do CookBook

Spaghetti aglio e olio

(2)
22 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
225  g
Makaron spaghetti
2  ząbków
Czosnek
4  łyżek
Oliwa z oliwek
0.75 
Papryczka chili
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Parmezan lub twardy ser żółty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
62.5 g
Wartość energetyczna
468 kcal
Tłuszcze
20.6 g
Białko
10.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Spaghetti aglio e olio wywodzi się z Napolu. To jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej, które ma swoich zwolenników na całym świecie. Teraz i Ty możesz zrobić je w swojej kuchni i zacząć wyprawę po klasycznych, włoskich smakach bez wychodzenia z domu. Masz chęć zrobić to danie? Sprawdź nasz przepis. Będzie pysznie – nie będziesz żałować.

Klasyczny przepis na spaghetti aglio e olio to pochwała prostoty i docenienie jakości prostych, niedrogich i łatwo dostępnych składników. Żeby je przygotować wystarczy mieć pod ręką kilka produktów – makaron, oliwę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę tartego sera. Dla podkręcenia smaku my dodaliśmy jeszcze troszkę ostrej papryczki, ale jeśli wolisz łagodne w smaku dania – możesz z niej zrezygnować. Wtedy też będzie pysznie!

Jeśli szukasz prostego przepisu, którego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, spaghetti aglio e olio to coś dla Ciebie! Makaron w takim wydaniu polubią wszyscy fani dobrej, nie tylko włoskiej kuchni. Przekonaj się, jak smakuje to danie i ugotuj je razem z nami.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    5 min
    Czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili również posiekaj. Jeżeli nie chcesz, aby danie było zbyt ostre, możesz usunąć z papryczki nasiona, zanim ją pokroisz – dzięki temu będzie łagodniejsza.
  • Krok 2

    1 min
    Natkę pietruszki posiekaj.
  • Krok 3

    10 min
    Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 4

    3 min
    Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Zacznij powoli smażyć. Kiedy czosnek zacznie mocno pachnieć, ale jeszcze nie zdąży się zarumienić, dodaj papryczkę chili i smaż całość przez chwilę.
  • Krok 5

    2 min
    Ugotowany makaron odcedź, zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z zachowaną wodę wrzuć na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj razem ok. 1 min, mieszając w trakcie.
  • Krok 6

    1 min
    Spaghetti podawaj z natką pietruszki, posypane serem.
Spaghetti aglio e olio

Krok 1 z 6

Czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili również posiekaj. Jeżeli nie chcesz, aby danie było zbyt ostre, możesz usunąć z papryczki nasiona, zanim ją pokroisz – dzięki temu będzie łagodniejsza.

Spaghetti aglio e olio

Krok 2 z 6

Natkę pietruszki posiekaj.

Spaghetti aglio e olio

Krok 3 z 6

Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Spaghetti aglio e olio

Krok 4 z 6

Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Zacznij powoli smażyć. Kiedy czosnek zacznie mocno pachnieć, ale jeszcze nie zdąży się zarumienić, dodaj papryczkę chili i smaż całość przez chwilę.

Spaghetti aglio e olio

Krok 5 z 6

Ugotowany makaron odcedź, zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z zachowaną wodę wrzuć na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj razem ok. 1 min, mieszając w trakcie.

Spaghetti aglio e olio

Krok 6 z 6

Spaghetti podawaj z natką pietruszki, posypane serem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Tomeks

Aglio e olio, to aglio e olio, czyli wyłącznie czosnek i oliwa.
Ten przepis tutaj to jest aglio, olio e peperoncino.
Anonim (niezweryfikowany) 04/20/2024-10:29 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Proste spaghetti po bolońsku

    Proste spaghetti po bolońsku

    30 min Łatwy
  • Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    1 godz 57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu