Kulki Rafaello
2 godz 45 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.04 g
Węglowodany
7.21 g
Tłuszcze
5.9 g
Wartość energetyczna
83.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
165 min
Krok 1
10 min
Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam i zestawiam. Wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła.
Krok 2
10 min
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych.
Krok 3
120 min
Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała.
Krok 4
25 min
Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam w lodówce.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, pozwól sobie na prawdziwą rozkosz. Kulki Rafaello przyrządzisz z kremówki, mleka, masła, cukru, a także słodkiej białej czekolady i skruszonych wafli. Przepis na kulki Rafaello domowej roboty jest naprawdę prosty, a jego efekt – zachwycający.
Jak przygotować kulki Rafaello? Zacznij od podgrzania śmietany kremówki (250 ml). Dodaj do niej szklankę mleka w proszku i dokładnie wymieszaj. Ściągnij z ognia i dorzuć połamaną na kawałki czekoladę. Znów dokładnie wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Odstaw masę do wystygnięcia.
Utrzyj kostkę masła ze szklanką cukru, aż otrzymasz puszysty krem. Powoli, po jednej łyżce dodawaj do niego wystudzoną masę ze śmietany, mleka w proszku i czekolady. Dosyp 100 gramów wiórek kokosowych (połowę potrzebnej ilości). Zmiel na proszek opakowanie suchych wafli i dodaj do masy.
Domowe Rafaello już prawie gotowe. Wstaw przygotowaną masę do lodówki i zaczekaj mniej więcej 2 godziny. Kiedy masa stężeje, uformuj z niej kulki pożądanej wielkości. Obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych i raz jeszcze odstaw do lodówki. Gotowe! Udało ci się we własnym domu przygotować pyszne kulki Rafaello.
Możesz przygotować większą porcję kulek Rafaello. Przepis będzie taki sam, wystarczy tylko proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Gotowe kulki kokosowe Rafaello możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Jak przygotować kulki Rafaello? Zacznij od podgrzania śmietany kremówki (250 ml). Dodaj do niej szklankę mleka w proszku i dokładnie wymieszaj. Ściągnij z ognia i dorzuć połamaną na kawałki czekoladę. Znów dokładnie wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Odstaw masę do wystygnięcia.
Utrzyj kostkę masła ze szklanką cukru, aż otrzymasz puszysty krem. Powoli, po jednej łyżce dodawaj do niego wystudzoną masę ze śmietany, mleka w proszku i czekolady. Dosyp 100 gramów wiórek kokosowych (połowę potrzebnej ilości). Zmiel na proszek opakowanie suchych wafli i dodaj do masy.
Domowe Rafaello już prawie gotowe. Wstaw przygotowaną masę do lodówki i zaczekaj mniej więcej 2 godziny. Kiedy masa stężeje, uformuj z niej kulki pożądanej wielkości. Obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych i raz jeszcze odstaw do lodówki. Gotowe! Udało ci się we własnym domu przygotować pyszne kulki Rafaello.
Możesz przygotować większą porcję kulek Rafaello. Przepis będzie taki sam, wystarczy tylko proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Gotowe kulki kokosowe Rafaello możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Komentarze 0