Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kulki Rafaello

0
165 min
Łatwy

Składniki

-
80 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Biała czekolada
120 g
Mleko w proszku
1 kubek
Śmietanka Kremówka
250 g
Masło
1 kubek
Cukier
200 g
MURRAY, BEZ CUKRU, Wafel waniliowy
20 dag
Wiórki kokosowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
1.04 g
Węglowodany
7.21 g
Tłuszcze
5.9 g
Wartość energetyczna
83.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

165 min
Krok 1
10 min
Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam i zestawiam. Wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła.
Krok 2
10 min
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych.
Krok 3
120 min
Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała.
Krok 4
25 min
Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam w lodówce.
Kulki Rafaello

Krok 1 z 4

Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam i zestawiam. Wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła.

Kulki Rafaello

Krok 2 z 4

Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych.

Kulki Rafaello

Krok 3 z 4

Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała.

Kulki Rafaello

Krok 4 z 4

Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam w lodówce.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, pozwól sobie na prawdziwą rozkosz. Kulki Rafaello przyrządzisz z kremówki, mleka, masła, cukru, a także słodkiej białej czekolady i skruszonych wafli. Przepis na kulki Rafaello domowej roboty jest naprawdę prosty, a jego efekt – zachwycający.

Jak przygotować kulki Rafaello? Zacznij od podgrzania śmietany kremówki (250 ml). Dodaj do niej szklankę mleka w proszku i dokładnie wymieszaj. Ściągnij z ognia i dorzuć połamaną na kawałki czekoladę. Znów dokładnie wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Odstaw masę do wystygnięcia.

Utrzyj kostkę masła ze szklanką cukru, aż otrzymasz puszysty krem. Powoli, po jednej łyżce dodawaj do niego wystudzoną masę ze śmietany, mleka w proszku i czekolady. Dosyp 100 gramów wiórek kokosowych (połowę potrzebnej ilości). Zmiel na proszek opakowanie suchych wafli i dodaj do masy.

Domowe Rafaello już prawie gotowe. Wstaw przygotowaną masę do lodówki i zaczekaj mniej więcej 2 godziny. Kiedy masa stężeje, uformuj z niej kulki pożądanej wielkości. Obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych i raz jeszcze odstaw do lodówki. Gotowe! Udało ci się we własnym domu przygotować pyszne kulki Rafaello.

Możesz przygotować większą porcję kulek Rafaello. Przepis będzie taki sam, wystarczy tylko proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Gotowe kulki kokosowe Rafaello możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika