Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, pozwól sobie na prawdziwą rozkosz. Kulki Rafaello przyrządzisz z kremówki, mleka, masła, cukru, a także słodkiej białej czekolady i skruszonych wafli. Przepis na kulki Rafaello domowej roboty jest naprawdę prosty, a jego efekt – zachwycający.
Jak przygotować kulki Rafaello? Zacznij od podgrzania śmietany kremówki (250 ml). Dodaj do niej szklankę mleka w proszku i dokładnie wymieszaj. Ściągnij z ognia i dorzuć połamaną na kawałki czekoladę. Znów dokładnie wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Odstaw masę do wystygnięcia.
Utrzyj kostkę masła ze szklanką cukru, aż otrzymasz puszysty krem. Powoli, po jednej łyżce dodawaj do niego wystudzoną masę ze śmietany, mleka w proszku i czekolady. Dosyp 100 gramów wiórek kokosowych (połowę potrzebnej ilości). Zmiel na proszek opakowanie suchych wafli i dodaj do masy.
Domowe Rafaello już prawie gotowe. Wstaw przygotowaną masę do lodówki i zaczekaj mniej więcej 2 godziny. Kiedy masa stężeje, uformuj z niej kulki pożądanej wielkości. Obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych i raz jeszcze odstaw do lodówki. Gotowe! Udało ci się we własnym domu przygotować pyszne kulki Rafaello.
Możesz przygotować większą porcję kulek Rafaello. Przepis będzie taki sam, wystarczy tylko proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Gotowe kulki kokosowe Rafaello możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Przygotowanie
165 min
Krok 1
10 min
Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam i zestawiam. Wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła.
Krok 2
10 min
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych.
Krok 3
120 min
Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała.
Krok 4
25 min
Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam w lodówce.
Krok 1
z
4
Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam i zestawiam. Wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła.
Krok 2
z
4
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych.
Krok 3
z
4
Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała.
Krok 4
z
4
Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam w lodówce.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0