Nasze przepisy Dania z koprem włoskim

Dania z koprem włoskim

Przed przygotowaniem należy obrać zewnętrzne, twarde warstwy bulw, odkroić spód i natkę (łodygi można zostawić do dekoracji lub jako dodatek do bulionu), a następnie przekroić bulwy na pół i posiekać lub dowolnie pokroić. Fenkuły są popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskich oraz azjatyckich, ale i w polskiej kuchni znajdziemy wiele ciekawych przepisów na dania z koprem włoskim, o charakterystycznym, anyżkowym aromacie i słodko-korzennym posmaku. Potrawy z koprem włoskim, które można przyrządzić w domowej kuchni to na przykład zielone kluseczki, dania z ryb, grzybów i warzyw (surówki, sałatki, warzywa duszone), zielone ziemniaczane puree, aromatyczne zupy oraz zapiekanki i risotta. Warto spróbować także sałatki z owoców cytrusowych i surowego fenkuła, makaronu z koprem włoskim smażonym na maśle lub oliwie (z dodatkiem oliwek i pomidorów) oraz bulw zapiekanych pod beszamelem.

Kalorie 31 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Koper włoski w 90% składa się z wody, a w jego 100 g zawiera się aż 396 mg potasu! Koper włoski to również źródło wapnia, żelaza i cynku, a także witaminy C, kwasu foliowego i betakarotenu. Dzięki takiemu składowi spożywanie fenkułu ma wspomaga obniżanie ciśnienia krwi, likwidację wolnych rodników, a także problemów z trawieniem. Obecność olejków eterycznych działa korzystnie na dolegliwości żołądkowe oraz górnych dróg oddechowych.

Ciekawostki

Koper włoski zawiera fitoestrogeny, roślinne hormony, lekko zbliżone działaniem do funkcji estrogenu, dlatego fenkuły poleca się włączyć do diety kobietom z menopauzą – są uważane za naturalny afrodyzjak.