Nasze przepisy czubryca

czubryca

Czubryca - przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej - dostępna jest na polskim rynku zazwyczaj w postaci mieszanek przyprawowych: czubrycy czerwonej (cząber górski, czerwona papryka, pietruszka, czosnek, proszek pomidorowy, bazylia, tymianek, sól) oraz czubrycy zielonej (cząber górski, zielona papryka, pietruszka, czosnek, zielona cebulka lub por, sól). Doskonale pasuje do cięższych dań z fasoli i mięsa, a także do drobiu, ryb, jarzynek na ciepło, zup, kanapek oraz jajecznicy. Polecamy inspirujące przepisy na domowe dania z czubrycą: smażone ziemniaki, zapiekanki, aromatyczną duszoną marchewkę z gruszkami i inne warzywne kompozycje do obiadu, gołąbki, mięsne pieczenie i roladki, leczo oraz pachnące ziołami muffiny.