1

2

Nasze przepisy Potrawy z solą

Przepisy

Potrawy z solą


Można powiedzieć, że sól idzie w parze z pieprzem – to dwie podstawowe przyprawy w każdej kuchni, podstawy dobrego i wyrazistego smaku rozmaitych potraw. Chociaż dobrze posolona potrawa jest idealna w smaku, należy uważać z używaniem soli. Nadużywanie soli może doprowadzić do zachorowania na nadciśnienie tętnicze – sól zawiera chlorek sodu, a sód odpowiada za zatrzymywanie wody w naszym organizmie, jeżeli spożywamy go za dużo, zachwieje to niekorzystnie gospodarką wodną naszego organizmu.

Sól morska jest bogatsza w minerały w stosunku do soli kamiennej; zawiera więcej jodu, który reguluje pracę tarczycy. Sól kamienna jest nasycana jodem dodatkowo. Oba rodzaje soli pomogą nam nie tylko urozmaicić smak potraw, ale również usunąć niepożądane zanieczyszczenia – garnków czy obrusów.

Przedstawiamy interesujące przepisy na dania z solą: pierogi, strucle, tarty, pieczenie, ryby, sałatki, szynki i łopatki wieprzowe oraz wiele innych. Sól możesz dodać praktycznie do każdej potrawy, jaką lubisz – tylko z rozsądkiem!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: