Nasze przepisy chorizo

chorizo


Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa o charakterystycznym i intensywnym zapachu. Chorizo jest robione z wieprzowiny, a obowiązkowym dodatkiem do niej są takie przyprawy, jak słodka papryka wędzona i pimienton. Kiełbasy chorizo możemy wybierać wg stopnia pikantności.

Surowe i dojrzewające chorizo sarta nadadzą się na kanapki jako alternatywa dla wędlin, ale już chorizo fresco powinno być spożywane po obróbce termicznej – nadaje ostrość potrawom jednogarnkowym. Suszone chorizo jest najbardziej luksusową kiełbasą, a odmiana vela przypomina naszą kiełbasę krakowską w wyglądzie i smaku, więc możemy zjeść ją na śniadanie na kanapkach lub w jajecznicy.

Polecamy przepisy na leczo z chorizo, pomidorowo-paprykową potrawkę z kurczaka, pizzę i jajecznicę dla całej rodziny smakoszy paprykowych nut!