Nasze przepisy Potrawy z makiem

Potrawy z makiem

Ze względu na swe „magiczne” właściwości mak był ważnym elementem prasłowiańskich dań obrzędowych, a później na stałe trafił do wigilijnego menu, gdzie pojawia się pod różnymi postaciami: kutii, makowców, pierogów czy klusek z makiem. Słodkawe ziarenka maku są bogate w błonnik, w tłuszcze oraz rozpuszczalne w nich witaminy(A, D, E), witaminę C, a także magnez. Po ugotowaniu i dokładnym zmieleniu można je łączyć z miodem, orzechami i bakaliami, tworząc pyszne makowe masy i farsze do drożdżowych rolad, bułeczek i zawijasów, ciast na kruchym spodzie, serniko-makowców oraz eleganckich tortów. Ziarenka maku mogą być też posypką dla domowych chlebów, dodatkiem do kruchych ciasteczek lub składnikiem makowego sosu do sałatki owocowej. Wśród zebranych przez nas przepisów na potrawy z makiem znajdziecie obowiązkowe świąteczne dania oraz makowe przysmaki do popołudniowej kawy.