1

2

Nasze przepisy Potrawy z mąki

Przepisy

Potrawy z mąki


Mąka mące nierówna: im bielsza (bardziej oczyszczona), tym delikatniejsze z niej wypieki, ale... tym mniej zawiera tzw. popiołu, czyli składników mineralnych i błonnika. Typ mąki wskazuje na właśnie na zawartość popiołu: mąka tortowa typ 450 jest najbielsza i najbardziej oczyszczona (idealna do białego pieczywa, naleśników, biszkoptów), „grube”, ciemne mąki razowe – mają typ zbliżony do 2000 – co oznacza, że taka mąka zawiera ok. 2% wartościowego popiołu. Rodzaj mąki zależy od ziarna, mamy więc mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną, kukurydzianą, gryczaną, sojową, mąkę z prosa, z amarantusa oraz orkiszową.

Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na potrawy z mąki, które można przygotować w domowej kuchni. Znajdziecie wśród nich nie tylko chleby, bułeczki, foccacie i słodkie wypieki, lecz także różnorodne pomysły na pierogi, placuszki i naleśniki, chrupiące panierki do smażonej ryby i inne przysmaki.

Mąka przyda się także do zagęszczania niektórych zup czy sosów, do wysypania wysmarowanej tłuszczem blachy przed pieczeniem ciasta czy do panierowania mięsa, które obsmażamy przed duszeniem lub pieczeniem. Przygotowując dania z mąką warto pamiętać, że aby mąka dobrze rozprowadziła się w cieście czy innej potrawie, należy ją lekko posolić; natomiast przed dodaniem do gorącego dania (zupy, sosu, bigosu itp.) trzeba mąkę „zahartować” czyli najpierw wymieszać z zimnym płynem, a potem dodawać stopniowo coraz cieplejszy (w gorącym od razu zrobią się „kluchy”).

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: