Nasze przepisy Potrawy z goździkami

Potrawy z goździkami

Orzeźwiający aromat goździków kojarzymy z całą gamą ulubionych domowych potraw i przetworów. Do wielu potraw – kompotów, zup owocowych, marynat do warzyw, mięs i ryb, dżemów, konfitur czy grzanego wina – używa się całych pączków, sproszkowane znajdziemy w mieszankach przyprawowych do piernika czy szarlotki oraz kompozycjach typu curry czy garam massala. Wśród przepisów na potrawy z goździkami znajdziecie różnorodność aromatycznych przysmaków: owocowe i piwne zupy, sosy, dania mięsne i warzywne, kompoty, pierniki, pierniczki oraz inne korzenne wypieki, fantazyjne desery, a także domowe przetwory – dżemy, marynowane dynie, śliwki w occie, domowy keczup i pyszne leczo do słoików na zimę.

Wartości odżywcze i właściwości

Goździki to suszone pączki goździkowca korzennego. Zawierają eugenol, czyli substancję zmniejszającą aktywność enzymów powodujących stany zapalne, i hamującą infekcje drożdżowe. Eugenol ma także właściwości znieczulające i uśmierzające ból, dlatego ssanie lekko rozgniecionych goździków przy bolących zębach czy spuchniętych dziąsłach może być kojące. Goździki zwalczają też nieświeży oddech (dzięki działaniu odświeżającemu). Regularnie spożywane goździki pomogą obniżyć poziom cholesterolu.

Ciekawostki

Sproszkowane goździki szybko tracą smak w porównaniu do całych goździków. Całe goździki można przechowywać przez rok w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu (np. w pojemniku).