Nasze przepisy Potrawy z oliwą

Potrawy z oliwą


Homer nie bez powodu nazywał ją „płynnym złotem”, bo pyszna, aromatyczna oliwa to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych tłuszczów roślinnych. Zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na układ krążenia człowieka. Najlepsza jest oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia na zimno) – tę warto stosować przede wszystkim na zimno, do surówek, sałatek oraz dressingów i zimnych sosów, a także do gotowanych i duszonych warzyw oraz dań z makaronem i ryżem. Do smażenia i pieczenia lepiej nadają się oliwy rafinowane lub wytłokowe (z wytłoków oliwnych SANSA, POMACE, ORUJO).

Zobaczcie, ile różnorodnych potraw z oliwą z oliwek można przygotować w domowej kuchni: znane i mniej znane sałatki i surówki, spaghetti i inne makarony, aromatyczne zupy, dania mięsne oraz szybkie przekąski. A kto ma ochotę poeksperymentować, może zrobić domowym sposobem aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół lub czosnku – doskonałe jako dodatek do pieczywa oraz rozmaitych dań kuchni francuskiej, greckiej czy włoskiej.