1

2

Nasze przepisy Przepisy z olejem

Przepisy

Przepisy z olejem


Oleje roślinne (kokosowe, konopne, kukurydziane, lniane, rycynowe, rzepakowe, słonecznikowe, sojowe i inne) mają szerokie zastosowanie w kulinariach, począwszy od smażenia, po pieczenie wypieków, aż do przyrządzania śledzi w oleju z cebulką.

Olej słonecznikowy pasuje do warzywnych sałatek, olej rzepakowy nadaje się do smażenia i przyrządzania sałatkowych sosów, olej kukurydziany (wyjątkowo bogaty w kwasy omega-6) nadaje się najlepiej tylko do potraw zimnych: sałatek i sosów.

Polecamy przepisy z olejem: śledzie w oleju z czosnkiem i majerankiem, pomidorki z olejem i cebulką, wypieki z dodatkiem oleju (babki i smażone ciasteczka, pieczeń wołową z rostbefu marynowaną w ziołach, smażone piersi z kurczaka w boczku i mnóstwo innych! Używaj różnych olejów, aby wydobyć z nich wartości odżywcze dla organizmu i smakuj różnorodne potrawy w swojej kuchni.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: