Nasze przepisy Potrawy z grzybami leśnymi

Potrawy z grzybami leśnymi

Jedni (np. Anglosasi) boją się ich jak ognia, inni (Azjaci, Słowianie) – przepadają za nimi i nie wyobrażają sobie bez nich swojej kuchni. Grzyby – od wieków nazywane „leśnym mięsem” - jak wykazały badania pod względem wartości energetycznej, zawartości białka oraz niektórych witamin (np. z grupy B czy PP) rzeczywiście dorównują produktom mięsnym. Grzyby z polskich lasów cieszą się zasłużoną renomą na całym świecie, no i wiadomo, że najsmaczniejsze są dania przygotowane z własnoręcznie uzbieranych trofeów :) A kto szuka kulinarnych inspiracji, wśród przepisów na dania z grzybami leśnymi znajdzie nie tylko klasyczne grzybowe zupy i sosy, kapustę z grzybami czy grzyby marynowane, lecz także ciekawe pomysły na „kaszotto” z grzybami, grzybowe leczo, pasztet, ryż z grzybami i kukurydzą, grzybowy gulasz, omlet oraz grzyby zamknięte w dyniowej otchłani...