Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Patison faszerowany
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
29.8g / 35%
Węglowodany
28.1g / 32%
Tłuszcze
12.2g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Patison faszerowany

+

Patison faszerowany

Wróć

Patison faszerowany

(1)
1 godz 10 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Ketchup łagodny WINIARY
2 
Patison
1 
Pierś z kurczaka
20  dag
Pieczarki
1  łyżka
Przecier pomidorowy
3  łyżek
Ryż
2  plastrów
Ser żółty
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.84 g
Węglowodany
28.08 g
Tłuszcze
12.25 g
Wartość energetyczna
340.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Patison faszerowany to przepis, który koniecznie musisz wykorzystać w sezonie na te pyszne warzywa! Wersja faszerowana mięsem z kurczaka jest tak naprawdę propozycją na całe sycące danie. Mięso z kurczaka razem z warzywami i ryżem stanowi pyszny farsz, a Ketchup Łagodny WINIARY sprawdzi się tutaj jako wyśmienity sos, który nada potrawie odrobinę słodkiego smaku.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    15 min
    W patisonach odkroić górną część, wydrążyć miąższ, patisony ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
  • Krok 2

    10 min
    Mięso z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na oleju.
  • Krok 3

    10 min
    Dodać utarte na grubej tarce pieczarki, poddusić, dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy i ketchup.
  • Krok 4

    15 min
    Ugotować ryż, wymieszać.
  • Krok 5

    5 min
    Farszem napełniać patisony, ułożyć ser żółty.
  • Krok 6

    15 min
    Piec w piekarniku około 15 minut.
Patison faszerowany

Krok 1 z 6

W patisonach odkroić górną część, wydrążyć miąższ, patisony ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.

Patison faszerowany

Krok 2 z 6

Mięso z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na oleju.

Patison faszerowany

Krok 3 z 6

Dodać utarte na grubej tarce pieczarki, poddusić, dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy i ketchup.

Patison faszerowany

Krok 4 z 6

Ugotować ryż, wymieszać.

Patison faszerowany

Krok 5 z 6

Farszem napełniać patisony, ułożyć ser żółty.

Patison faszerowany

Krok 6 z 6

Piec w piekarniku około 15 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Q Qaaz

Bardzo smaczne danie, stosunkowo szybkie w przygotowaniu i bardzo efektowne. Farsz jest smaczny i cała niewykorzystana część idealnie nadaje sie do zjedzenia jako potrawka z kurczaka z ryżem - nic się nie zmarnuje.

Winiary
Expert

Nurt zero waste zyskuje na popularności. Niedługo startujemy z nową ciekawą akcją. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kiszone mini patisony

    Kiszone mini patisony

    72 godz 25 min Łatwy
  • Kotlety z kaszy jęczmiennej

    Kotlety z kaszy jęczmiennej

    1 godz Łatwy
  • Kotlety z ryżu

    Kotlety z ryżu

    40 min Łatwy
  • Ryż z sosem słodko-kwaśnym

    Ryż z sosem słodko-kwaśnym

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu