Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kurczak z patisonami
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
43.5g / 57%
Węglowodany
7.7g / 10%
Tłuszcze
11.3g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kurczak z patisonami

+

Kurczak z patisonami

Wróć

Kurczak z patisonami

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Patison
2 
Filet z kurczaka
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
1  dag
Oliwa z oliwek
trochę
Przyprawa do kurczaka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
43.47 g
Węglowodany
7.68 g
Tłuszcze
11.35 g
Wartość energetyczna
314.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Patisony nieczęsto są używane w naszej kuchni, a przynajmniej nie tak często jak powinny. Te dyniowate warzywa potrafią nadać potrawie wybitnego smaku i kolorytu. Do przygotowanych patisonów i kurczaka dodajemy cebulę, paprykę i przyprawy. Po tym możemy cieszyć się wyśmienitym obiadem, który jest i smaczny i pożywny.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    10 min
    Patisony obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na krążki, a krążki na pół. Posolić i odstawić.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy na grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy około 3 minuty.
  • Krok 3

    7 min
    Paprykę kroimy na paski. Po tym czasie posypujemy solą i dodajemy paprykę i pół szklanki wody, i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
  • Krok 4

    20 min
    Filety kroimy na długie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię i dusimy około 10 minut, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
  • Krok 5

    15 min
    Po tym czasie wyciągamy mięso z patelni i do cebuli z papryką wrzucamy patisonki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Po tym czasie dokładamy na patelnię wcześniej wyciągnięte paski z kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Kurczak z patisonami

Krok 1 z 6

Patisony obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na krążki, a krążki na pół. Posolić i odstawić.

Kurczak z patisonami

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy na grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy około 3 minuty.

Kurczak z patisonami

Krok 3 z 6

Paprykę kroimy na paski. Po tym czasie posypujemy solą i dodajemy paprykę i pół szklanki wody, i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.

Kurczak z patisonami

Krok 4 z 6

Filety kroimy na długie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię i dusimy około 10 minut, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Kurczak z patisonami

Krok 5 z 6

Po tym czasie wyciągamy mięso z patelni i do cebuli z papryką wrzucamy patisonki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Kurczak z patisonami

Krok 6 z 6

Po tym czasie dokładamy na patelnię wcześniej wyciągnięte paski z kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem brokułowo-szpinakowy

    Zupa krem brokułowo-szpinakowy

    1 godz 22 min Łatwy
  • Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

    Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

    35 min Łatwy
  • Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    1 godz 30 min Łatwy
  • Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

    Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

    46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu