Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak z patisonami

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Patison
2 
Filet z kurczaka
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
1 dag
Oliwa z oliwek
1 trochę
Przyprawa do kurczaka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
43.47 g
Węglowodany
7.68 g
Tłuszcze
11.35 g
Wartość energetyczna
314.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Patisony obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na krążki, a krążki na pół. Posolić i odstawić.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy na grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy około 3 minuty.
Krok 3
7 min
Paprykę kroimy na paski. Po tym czasie posypujemy solą i dodajemy paprykę i pół szklanki wody, i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
Krok 4
20 min
Filety kroimy na długie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię i dusimy około 10 minut, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Krok 5
15 min
Po tym czasie wyciągamy mięso z patelni i do cebuli z papryką wrzucamy patisonki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Krok 6
5 min
Po tym czasie dokładamy na patelnię wcześniej wyciągnięte paski z kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Kurczak z patisonami

Krok 1 z 6

Patisony obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na krążki, a krążki na pół. Posolić i odstawić.

Kurczak z patisonami

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy na grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy około 3 minuty.

Kurczak z patisonami

Krok 3 z 6

Paprykę kroimy na paski. Po tym czasie posypujemy solą i dodajemy paprykę i pół szklanki wody, i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.

Kurczak z patisonami

Krok 4 z 6

Filety kroimy na długie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię i dusimy około 10 minut, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Kurczak z patisonami

Krok 5 z 6

Po tym czasie wyciągamy mięso z patelni i do cebuli z papryką wrzucamy patisonki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Kurczak z patisonami

Krok 6 z 6

Po tym czasie dokładamy na patelnię wcześniej wyciągnięte paski z kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Patisony nieczęsto są używane w naszej kuchni, a przynajmniej nie tak często jak powinny. Te dyniowate warzywa potrafią nadać potrawie wybitnego smaku i kolorytu. Do przygotowanych patisonów i kurczaka dodajemy cebulę, paprykę i przyprawy. Po tym możemy cieszyć się wyśmienitym obiadem, który jest i smaczny i pożywny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika