Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak z patisonami

0
1 godz 2 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Patison
2 
Filet z kurczaka
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
1  dag
Oliwa z oliwek
trochę
Przyprawa do kurczaka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
43.47 g
Węglowodany
7.68 g
Tłuszcze
11.35 g
Wartość energetyczna
314.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Patisony obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na krążki, a krążki na pół. Posolić i odstawić.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy na grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy około 3 minuty.
Krok 3
7 min
Paprykę kroimy na paski. Po tym czasie posypujemy solą i dodajemy paprykę i pół szklanki wody, i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
Krok 4
20 min
Filety kroimy na długie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię i dusimy około 10 minut, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Krok 5
15 min
Po tym czasie wyciągamy mięso z patelni i do cebuli z papryką wrzucamy patisonki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Krok 6
5 min
Po tym czasie dokładamy na patelnię wcześniej wyciągnięte paski z kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Kurczak z patisonami

Krok 1 z 6

Patisony obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na krążki, a krążki na pół. Posolić i odstawić.

Kurczak z patisonami

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy na grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy około 3 minuty.

Kurczak z patisonami

Krok 3 z 6

Paprykę kroimy na paski. Po tym czasie posypujemy solą i dodajemy paprykę i pół szklanki wody, i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.

Kurczak z patisonami

Krok 4 z 6

Filety kroimy na długie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię i dusimy około 10 minut, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Kurczak z patisonami

Krok 5 z 6

Po tym czasie wyciągamy mięso z patelni i do cebuli z papryką wrzucamy patisonki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Kurczak z patisonami

Krok 6 z 6

Po tym czasie dokładamy na patelnię wcześniej wyciągnięte paski z kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Patisony nieczęsto są używane w naszej kuchni, a przynajmniej nie tak często jak powinny. Te dyniowate warzywa potrafią nadać potrawie wybitnego smaku i kolorytu. Do przygotowanych patisonów i kurczaka dodajemy cebulę, paprykę i przyprawy. Po tym możemy cieszyć się wyśmienitym obiadem, który jest i smaczny i pożywny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
43.5g / 57%
Węglowodany
7.7g / 10%
Tłuszcze
11.3g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika