Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzyby

Przepisy na pyszne maślaki

Sezon na maślaki trwa od maja do końca jesieni, chociaż niektóre okazy można spotkać nawet w grudniu. Jednak lepiej nie czekać i już teraz sprawdzić przepisy na maślaki.

Przepisy 1
Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

75
1 godz 46 min Łatwy

Przepisy na maślaki

O maślakach mówi się, że są jednym z najsmaczniejszych gatunków grzybów – w dodatku uniwersalnym w kuchni. Doskonale smakują smażone, duszone czy marynowane, a mogą także wzbogacić smak zupy grzybowej, nie tylko od święta. Z dodatkiem maślaków możesz przyrządzić np. sakiewki schabowe, pieczoną pierś indyka w gęstym sosie grzybowym, jajecznicę na śniadanie czy domową pizzę na kolację. Wszystkie te przepisy na dania z maślakami znajdziesz w naszym zbiorze najlepszych kulinarnych pomysłów na grzyby!

Maślaki w kuchni

Chociaż maślaki nie prezentują się tak ładnie jak borowiki czy podgrzybki, to stanowią znakomity dodatek do wielu potraw. Maślaki to grzyby, które są delikatne w smaku i można z nich stworzyć znakomite dania. Grzyby te często wzbudzają obawy ze względu na swój kleisty kapelusz i rurkowy spód. Nie jest to typowe dla klasycznych grzybów jadalnych, więc nie każdy wie, że można je jeść. Jednak maślaki należą do jednych z najlepszych grzybów, dlatego warto od czasu do czasu wykorzystywać je w różnych przepisach i odkrywać nowe smaki.

Zastosowanie maślaków

Maślaki w marynowanej formie sprawdzają się zarówno jako świetna imprezowa przekąska, jak i dodatek do sosów, mięs czy do wykwintnej jajecznicy. Grzyby sprawdzą się również w przygotowywaniu świątecznych dań. Bigos czy pierogi z grzybami będą smakować równie dobrze z maślakami jak z podgrzybkami. Maślaki doskonale sprawdzą się również po usmażeniu. Można je traktować zarówno jako dodatek, jak i pełnoprawną potrawę.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu