Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grzyby

Przepisy na pyszne maślaki

Sezon na maślaki trwa od maja do końca jesieni, chociaż niektóre okazy można spotkać nawet w grudniu. Jednak lepiej nie czekać i już teraz sprawdzić przepisy na maślaki.

Przepisy 1

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

75 ze 100
1 godz 46 min Łatwy

Przepisy na maślaki

O maślakach mówi się, że są jednym z najsmaczniejszych gatunków grzybów – w dodatku uniwersalnym w kuchni. Doskonale smakują smażone, duszone czy marynowane, a mogą także wzbogacić smak zupy grzybowej, nie tylko od święta. Z dodatkiem maślaków możesz przyrządzić np. sakiewki schabowe, pieczoną pierś indyka w gęstym sosie grzybowym, jajecznicę na śniadanie czy domową pizzę na kolację. Wszystkie te przepisy na dania z maślakami znajdziesz w naszym zbiorze najlepszych kulinarnych pomysłów na grzyby!

Maślaki w kuchni

Chociaż maślaki nie prezentują się tak ładnie jak borowiki czy podgrzybki, to stanowią znakomity dodatek do wielu potraw. Maślaki to grzyby, które są delikatne w smaku i można z nich stworzyć znakomite dania. Grzyby te często wzbudzają obawy ze względu na swój kleisty kapelusz i rurkowy spód. Nie jest to typowe dla klasycznych grzybów jadalnych, więc nie każdy wie, że można je jeść. Jednak maślaki należą do jednych z najlepszych grzybów, dlatego warto od czasu do czasu wykorzystywać je w różnych przepisach i odkrywać nowe smaki.

Zastosowanie maślaków

Maślaki w marynowanej formie sprawdzają się zarówno jako świetna imprezowa przekąska, jak i dodatek do sosów, mięs czy do wykwintnej jajecznicy. Grzyby sprawdzą się również w przygotowywaniu świątecznych dań. Bigos czy pierogi z grzybami będą smakować równie dobrze z maślakami jak z podgrzybkami. Maślaki doskonale sprawdzą się również po usmażeniu. Można je traktować zarówno jako dodatek, jak i pełnoprawną potrawę.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu