Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami
Dodaj do CookBook

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

(1)
1 godz 46 min
Łatwy
Autorem przepisu jest 1000smakow
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Indyk cały
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Papryka Ostra
1  szczypta
Czosnek mielony
1  opakowanie
WINIARY Sos Grzybowy
200  ml
Woda
1 
Cebula
200  g
Maślaki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.1 g
Wartość energetyczna
309.1 kcal
Tłuszcze
7.8 g
Białko
47.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami wraz z pysznym sosem z dodatkiem grzybów tworzą doskonałe połączenie, a Sos grzybowy WINIARY dodaje potrawie charakteru. Idealnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem czy dowolną kaszą! Taka potrawę najlepiej przyrządzić w sezonie, gdy maślaki są świeże i nie trzeba korzystać z mrożonki.

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    80 min
    Pierś z indyka oprószamy z każdej strony solą, niewielką (!) ilością ostrej papryki, sporą ilością papryki słodkiej oraz odrobiną mielonego czosnku. Kładziemy na dużym kawałku papieru do pieczenia, układamy na wierzchu łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 60 - 70 minut. Czas pieczenia może wydłużyć się, jeśli pierś będzie duża, warto więc przed podaniem przekroić ją na pół, sprawdzić czy jest upieczona w środku i ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut.
  • Krok 2

    15 min
    15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy chwilę na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojone maślaki, smażymy przez kilka minut. Kiedy grzyby będą gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Do rondelka wlewamy 300 ml zimnej wody, rozpuszczamy w niej sos grzybowy Winiary. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy przesmażone z cebulą maślaki.
  • Krok 4

    1 min
    Mięso kroimy w plastry grubości około 1 cm. Podajemy polane sosem grzybowym.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczona szynka wieprzowa marynowana

    Pieczona szynka wieprzowa marynowana

    11 godz 45 min Łatwy
  • Kiełbaski z chlebkiem z grilla i pieczoną kapustą pekińską

    Kiełbaski z chlebkiem z grilla i pieczoną kapustą pekińską

    1 godz 13 min Łatwy
  • Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Pieczona dynia a’la hasselback

    Pieczona dynia a’la hasselback

    1 godz 5 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu