Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami
Dodaj do CookBook

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

(0)
1 godz 46 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Indyk cały
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Papryka Ostra
1  szczypta
Czosnek mielony
1  opakowanie
WINIARY Sos Grzybowy
200  ml
Woda
1 
Cebula
200  g
Maślaki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.1 g
Wartość energetyczna
309.1 kcal
Tłuszcze
7.8 g
Białko
47.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami wraz z pysznym sosem z dodatkiem grzybów tworzą doskonałe połączenie, a Sos grzybowy WINIARY dodaje potrawie charakteru. Idealnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem czy dowolną kaszą! Taka potrawę najlepiej przyrządzić w sezonie, gdy maślaki są świeże i nie trzeba korzystać z mrożonki.

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    80 min
    Pierś z indyka oprószamy z każdej strony solą, niewielką (!) ilością ostrej papryki, sporą ilością papryki słodkiej oraz odrobiną mielonego czosnku. Kładziemy na dużym kawałku papieru do pieczenia, układamy na wierzchu łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 60 - 70 minut. Czas pieczenia może wydłużyć się, jeśli pierś będzie duża, warto więc przed podaniem przekroić ją na pół, sprawdzić czy jest upieczona w środku i ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut.
  • Krok 2

    15 min
    15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy chwilę na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojone maślaki, smażymy przez kilka minut. Kiedy grzyby będą gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Do rondelka wlewamy 300 ml zimnej wody, rozpuszczamy w niej sos grzybowy Winiary. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy przesmażone z cebulą maślaki.
  • Krok 4

    1 min
    Mięso kroimy w plastry grubości około 1 cm. Podajemy polane sosem grzybowym.
Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Krok 1 z 4

Pierś z indyka oprószamy z każdej strony solą, niewielką (!) ilością ostrej papryki, sporą ilością papryki słodkiej oraz odrobiną mielonego czosnku. Kładziemy na dużym kawałku papieru do pieczenia, układamy na wierzchu łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 60 - 70 minut. Czas pieczenia może wydłużyć się, jeśli pierś będzie duża, warto więc przed podaniem przekroić ją na pół, sprawdzić czy jest upieczona w środku i ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut.

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Krok 2 z 4

15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy chwilę na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojone maślaki, smażymy przez kilka minut. Kiedy grzyby będą gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Krok 3 z 4

Do rondelka wlewamy 300 ml zimnej wody, rozpuszczamy w niej sos grzybowy Winiary. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy przesmażone z cebulą maślaki.

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Krok 4 z 4

Mięso kroimy w plastry grubości około 1 cm. Podajemy polane sosem grzybowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    1 godz 42 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu