Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boczniaki solo i w potrawach

Boczniaki coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. Są delikatne w smaku, mają lekki aromat i chrupką konsystencję. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli jeszcze nie znasz ich kulinarnych zastosowań, nic straconego! Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na boczniaki, z których pomocą przyrządzisz pyszne dania i zaskoczysz nimi swoich domowników lub gości!

Boczniaki, podobnie jak większość grzybów, dają wiele możliwości kulinarnych. Można je smażyć, dusić czy gotować. Nadają się też do suszenia oraz marynowania. Można je jeść samodzielnie, po podsmażeniu na patelni – najlepiej z dodatkiem odrobiny masła, soli, pieprzu i natki pietruszki. Jednak dobrze wypadają także w bardziej złożonych daniach.

Przepisy na dania z boczniakami

Proste dania z boczniakami to na przykład jajecznica z dodatkiem tych grzybów. Grzyby ogólnie dobrze łączą się z jajkami, boczniaki nie są pod tym względem wyjątkiem. Możesz więc dodać je także do omletu i innych potraw na bazie jajek. Warto też usmażyć boczniaki w cieście podobnym do naleśnikowego, będzie to interesująca propozycja podania, z którą jednocześnie poradzimy sobie w kilka minut.

Jednym z popularniejszych zastosowań boczniaków jest oczywiście sos grzybowy. Z powodzeniem mogą w nim zastąpić inne popularne grzyby, jak pieczarki czy kurki. Taki sos serwować można z różnymi pieczeniami, ale też na przykład z plackami ziemniaczanymi. Poza tym boczniaki świetnie nadają się do gulaszu. Mogą odgrywać w nim główną rolę, wtedy gulasz będzie wegetariański, mogą też stanowić dodatek do gulaszy mięsnych. W przypadku dań wegetariańskich boczniaki często używane są jako zamiennik mięsa w takich daniach jak strogonow, flaczki czy leczo.

To nie koniec zastosowań dla tych niezwykłych grzybów. Na ich bazie można przygotować niejedną zupę – zarówno tradycyjną, jak i kremową. A ponieważ boczniaki pochodzą z Azji, spotkamy je też czasami w orientalnych przepisach, jako składnik warzywnej mieszanki serwowanej na przykład z pociętą w paski wieprzowiną albo słodko-kwaśnym kurczakiem.