Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

0
63min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Boczniaki
50 dag
Szpinak świeży
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
3 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
0.5 pęczek
Pietruszka
0.25 łyżeczka
Słodka papryka
1 trochę
Pieprz cayenne
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
4 łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.52 g
Węglowodany
21.25 g
Tłuszcze
15.27 g
Wartość energetyczna
232.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
10 min
Jeśli szpinak jest świeży to należy go przebrać i umyć. Jeśli mrożony - trzeba go rozmrozić.
Krok 2
10 min
Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w podobną kostkę co papryki.
Krok 3
10 min
Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.
Krok 4
3 min
Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.
Krok 5
5 min
Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim paprykę i cebulę. Dodać przyprawy i wymieszać.
Krok 6
10 min
Dodać szpinak i całość dusić jeszcze ok. 10 min.
Krok 7
10 min
Na pozostałym oleju smażyć grzyby ok. 10 minut, aż powstały sok wyparuje.
Krok 8
3 min
Do grzybów dodać zmiażdżony czosnek. Grzyby dodać do warzyw i delikatnie wymieszać.
Krok 9
2 min
Przed podaniem posypać pietruszką.
BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 1 z 9

Jeśli szpinak jest świeży to należy go przebrać i umyć. Jeśli mrożony - trzeba go rozmrozić.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 2 z 9

Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w podobną kostkę co papryki.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 3 z 9

Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 4 z 9

Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 5 z 9

Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim paprykę i cebulę. Dodać przyprawy i wymieszać.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 6 z 9

Dodać szpinak i całość dusić jeszcze ok. 10 min.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 7 z 9

Na pozostałym oleju smażyć grzyby ok. 10 minut, aż powstały sok wyparuje.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 8 z 9

Do grzybów dodać zmiażdżony czosnek. Grzyby dodać do warzyw i delikatnie wymieszać.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 9 z 9

Przed podaniem posypać pietruszką.

Boczniaki z patelni ze szpinakiem i warzywami to wspaniała propozycja na obiad jednodaniowy. Mnogość składników sprawia, że danie na talerzu wygląda nad wyraz soczyście i kolorowo. Papryki, cebula, czosnek i szpinak są smakowitym tłem dla aromatycznych boczniaków przyrządzonych na patelni. Jeśli lubisz dania mięsne, to wystarczy, że do boczniaków z patelni ze szpinakiem i warzywami dodasz kotleciki mielone z indyka lub polędwiczki wieprzowe w jasnym sosie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
8.5g / 13%
Węglowodany
21.2g / 34%
Tłuszcze
15.3g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika