Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

0
63 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Boczniaki
50 dag
Szpinak świeży
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
3 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
0.5 pęczek
Pietruszka
0.25 łyżeczka
Słodka papryka
1 trochę
Pieprz cayenne
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
4 łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
15.27 g
Białko
8.52 g
Wartość energetyczna
232.95 kcal
Węglowodany
21.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
10 min
Jeśli szpinak jest świeży to należy go przebrać i umyć. Jeśli mrożony - trzeba go rozmrozić.
Krok 2
10 min
Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w podobną kostkę co papryki.
Krok 3
10 min
Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.
Krok 4
3 min
Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.
Krok 5
5 min
Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim paprykę i cebulę. Dodać przyprawy i wymieszać.
Krok 6
10 min
Dodać szpinak i całość dusić jeszcze ok. 10 min.
Krok 7
10 min
Na pozostałym oleju smażyć grzyby ok. 10 minut, aż powstały sok wyparuje.
Krok 8
3 min
Do grzybów dodać zmiażdżony czosnek. Grzyby dodać do warzyw i delikatnie wymieszać.
Krok 9
2 min
Przed podaniem posypać pietruszką.
BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 1 z 9

Jeśli szpinak jest świeży to należy go przebrać i umyć. Jeśli mrożony - trzeba go rozmrozić.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 2 z 9

Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w podobną kostkę co papryki.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 3 z 9

Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 4 z 9

Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 5 z 9

Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim paprykę i cebulę. Dodać przyprawy i wymieszać.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 6 z 9

Dodać szpinak i całość dusić jeszcze ok. 10 min.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 7 z 9

Na pozostałym oleju smażyć grzyby ok. 10 minut, aż powstały sok wyparuje.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 8 z 9

Do grzybów dodać zmiażdżony czosnek. Grzyby dodać do warzyw i delikatnie wymieszać.

BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

Krok 9 z 9

Przed podaniem posypać pietruszką.

Boczniaki z patelni ze szpinakiem i warzywami to wspaniała propozycja na obiad jednodaniowy. Mnogość składników sprawia, że danie na talerzu wygląda nad wyraz soczyście i kolorowo. Papryki, cebula, czosnek i szpinak są smakowitym tłem dla aromatycznych boczniaków przyrządzonych na patelni. Jeśli lubisz dania mięsne, to wystarczy, że do boczniaków z patelni ze szpinakiem i warzywami dodasz kotleciki mielone z indyka lub polędwiczki wieprzowe w jasnym sosie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika