Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Boczniaki panierowane

Boczniaki panierowane

(5)
28min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Boczniaki
2 
Jajko
3  g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
trochę
Pieprz
0.33  kubek
Mąka pszenna
0.5  kubek
Bułka tarta
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.19 g
Węglowodany
21.93 g
Tłuszcze
13.35 g
Wartość energetyczna
236.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W jesiennym menu dominują przede wszystkim grzyby. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Popularne są przede wszystkim borowiki, podgrzybki, maślaki i kurki, a co powiesz na boczniaki? Możesz je smażyć razem z jajecznicą i wykorzystać na śniadanie albo przygotować pyszny dodatek do obiadu. Wypróbuj przepis na boczniaki panierowane! Delikatny smak grzybów w połączeniu z przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY sprawi, że boczniaki podczas jesiennych, ale i letnich miesięcy staną się Twoim ulubionym sposobem na lekki obiad, kolację lub przekąskę.

Boczniaki to także częsty wybór wegan i wegetarian. Są świetnym zamiennikiem mięsa i mogą być wykorzystywane w wersji panierowanej np. do burgerów lub zamiast klasycznego kotleta na przysłowiowy niedzielny obiad. Popularne jest także robienie flaczków z boczniaków. Te niezwykłe grzyby o charakterystycznym kształcie są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają sporo potasu, magnezu, a także witaminy z grupy B. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego i witaminy B6. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspierają pracę naczyń krwionośnych i mogą obniżać poziom cukru. Mówi się nawet, że mogą hamować proces starzenia organizmu!

Boczniaki w panierce są niezwykłe proste do wykonania. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby uzyskać doskonały smak i efekt potrawy chrupiącej na zewnątrz i miękkiej w środku. Pomocna może okazać się także przyprawa Ziarenka Smaku WINIARY (np. Jarzynka WINIARY), która podkreśla smak i sprawia, że boczniaki smakują świetnie do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Do ich przygotowania potrzebna będzie także mąka, jajko, masło, bułka tarta oraz przyprawy. Do smażenia przyda się oczywiście olej — najlepiej użyć rzepakowego lub słonecznikowego. Przed panierowaniem boczniaki musisz umyć, osuszyć i usunąć z nich nóżki (wykorzystaj je np. do jajecznicy na śniadanie). Boczniaki panieruje się podobnie jak tradycyjne kotlety schabowe czy drobiowe. Najpierw należy obtoczyć je w mące, następnie zanurzyć w jajku, a potem dobrze otulić bułką tartą. Zamiast bułki możesz także użyć dobrze zmielonych płatków owsianych lub kukurydzianych. Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie masy jajecznej. Boczniaki same w sobie mają dość neutralny smak, przez co musisz im trochę pomóc. Nie zapomnij przede wszystkim o soli i pieprzu. Panierowane boczniaki lubią towarzystwo ziemniaków z koperkiem lub w formie purée, ale równie dobrze komponują się pod postacią burgera z chrupiącą bułką, warzywami i pysznym sosem. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę. Smacznego!

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka wbić na talerz, wymieszać. Dodać przyprawę Jarzynka WINIARY i pieprz.
  • Krok 2

    5 min
    Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć twarde nóżki.
  • Krok 3

    5 min
    Osuszone grzyby oprószyć mąką, następnie zanurzyć w jajku z przyprawami i bułce tartej.
  • Krok 4

    5 min
    Kłaść na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Krok 5

    5 min
    Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Krok 6

    3 min
    Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu.
Boczniaki panierowane

Krok 1 z 6

Jajka wbić na talerz, wymieszać. Dodać przyprawę Jarzynka WINIARY i pieprz.

Boczniaki panierowane

Krok 2 z 6

Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć twarde nóżki.

Boczniaki panierowane

Krok 3 z 6

Osuszone grzyby oprószyć mąką, następnie zanurzyć w jajku z przyprawami i bułce tartej.

Boczniaki panierowane

Krok 4 z 6

Kłaść na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Boczniaki panierowane

Krok 5 z 6

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Boczniaki panierowane

Krok 6 z 6

Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Maria

Bardzo smaczny, prosty i szybki sposób na boczniaki. Maria

Winiary
Expert

Dziękujemy za pochwałę! :) Wypróbuj też koniecznie inne nasze przepisy na grzyby. Pozdrawiamy!

M Maciej

Szybka i smacznie.

Winiary
Expert

Cieszymy się. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Entrant
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Weekend
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filety rybne w płatkach kukurydzianych

    Filety rybne w płatkach kukurydzianych

    30 min Łatwy
  • Panga smażona

    Panga smażona

    50 min Łatwy
  • Kotlety schabowe z brokułami i serem

    Kotlety schabowe z brokułami i serem

    45 min Łatwy
  • Bakłażan panierowany

    Bakłażan panierowany

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu