Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W jesiennym menu dominują przede wszystkim grzyby. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Popularne są przede wszystkim borowiki, podgrzybki, maślaki i kurki, a co powiesz na boczniaki? Możesz je smażyć razem z jajecznicą i wykorzystać na śniadanie albo przygotować pyszny dodatek do obiadu. Wypróbuj przepis na boczniaki panierowane! Delikatny smak grzybów w połączeniu z przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY sprawi, że boczniaki podczas jesiennych, ale i letnich miesięcy staną się Twoim ulubionym sposobem na lekki obiad, kolację lub przekąskę.
Boczniaki to także częsty wybór wegan i wegetarian. Są świetnym zamiennikiem mięsa i mogą być wykorzystywane w wersji panierowanej np. do burgerów lub zamiast klasycznego kotleta na przysłowiowy niedzielny obiad. Popularne jest także robienie flaczków z boczniaków. Te niezwykłe grzyby o charakterystycznym kształcie są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają sporo potasu, magnezu, a także witaminy z grupy B. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego i witaminy B6. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspierają pracę naczyń krwionośnych i mogą obniżać poziom cukru. Mówi się nawet, że mogą hamować proces starzenia organizmu!
Boczniaki w panierce są niezwykłe proste do wykonania. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby uzyskać doskonały smak i efekt potrawy chrupiącej na zewnątrz i miękkiej w środku. Pomocna może okazać się także przyprawa Ziarenka Smaku WINIARY (np. Jarzynka WINIARY), która podkreśla smak i sprawia, że boczniaki smakują świetnie do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Do ich przygotowania potrzebna będzie także mąka, jajko, masło, bułka tarta oraz przyprawy. Do smażenia przyda się oczywiście olej — najlepiej użyć rzepakowego lub słonecznikowego. Przed panierowaniem boczniaki musisz umyć, osuszyć i usunąć z nich nóżki (wykorzystaj je np. do jajecznicy na śniadanie). Boczniaki panieruje się podobnie jak tradycyjne kotlety schabowe czy drobiowe. Najpierw należy obtoczyć je w mące, następnie zanurzyć w jajku, a potem dobrze otulić bułką tartą. Zamiast bułki możesz także użyć dobrze zmielonych płatków owsianych lub kukurydzianych. Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie masy jajecznej. Boczniaki same w sobie mają dość neutralny smak, przez co musisz im trochę pomóc. Nie zapomnij przede wszystkim o soli i pieprzu. Panierowane boczniaki lubią towarzystwo ziemniaków z koperkiem lub w formie purée, ale równie dobrze komponują się pod postacią burgera z chrupiącą bułką, warzywami i pysznym sosem. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę. Smacznego!
Przygotowanie
28 min
Krok 1
5 min
Jajka wbić na talerz, wymieszać. Dodać przyprawę Jarzynka WINIARY i pieprz.
Komentarze 5