Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Boczniaki panierowane
Dodaj do CookBook

Boczniaki panierowane

(6)
28 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Boczniaki
2 
Jajko
0.5  łyżeczka
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
trochę
Pieprz
0.33  kubek
Mąka pszenna
0.5  kubek
Bułka tarta
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.9 g
Wartość energetyczna
236.2 kcal
Tłuszcze
13.3 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W jesiennym menu dominują przede wszystkim grzyby. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Popularne są przede wszystkim borowiki, podgrzybki, maślaki i kurki, a co powiesz na boczniaki? Możesz je smażyć razem z jajecznicą i wykorzystać na śniadanie albo przygotować pyszny dodatek do obiadu. Wypróbuj przepis na boczniaki panierowane! Delikatny smak grzybów w połączeniu z przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY sprawi, że boczniaki podczas jesiennych, ale i letnich miesięcy staną się Twoim ulubionym sposobem na lekki obiad, kolację lub przekąskę.

Boczniaki to także częsty wybór wegan i wegetarian. Są świetnym zamiennikiem mięsa i mogą być wykorzystywane w wersji panierowanej np. do burgerów lub zamiast klasycznego kotleta na przysłowiowy niedzielny obiad. Popularne jest także robienie flaczków z boczniaków. Te niezwykłe grzyby o charakterystycznym kształcie są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają sporo potasu, magnezu, a także witaminy z grupy B. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego i witaminy B6. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspierają pracę naczyń krwionośnych i mogą obniżać poziom cukru. Mówi się nawet, że mogą hamować proces starzenia organizmu!

Boczniaki w panierce są niezwykłe proste do wykonania. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby uzyskać doskonały smak i efekt potrawy chrupiącej na zewnątrz i miękkiej w środku. Pomocna może okazać się także przyprawa Ziarenka Smaku WINIARY, która podkreśla smak i sprawia, że boczniaki smakują świetnie do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Do ich przygotowania potrzebna będzie także mąka, jajko, masło, bułka tarta oraz przyprawy. Do smażenia przyda się oczywiście olej — najlepiej użyć rzepakowego lub słonecznikowego. Przed panierowaniem boczniaki musisz umyć, osuszyć i usunąć z nich nóżki (wykorzystaj je np. do jajecznicy na śniadanie). Boczniaki panieruje się podobnie jak tradycyjne kotlety schabowe czy drobiowe. Najpierw należy obtoczyć je w mące, następnie zanurzyć w jajku, a potem dobrze otulić bułką tartą. Zamiast bułki możesz także użyć dobrze zmielonych płatków owsianych lub kukurydzianych. Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie masy jajecznej. Boczniaki same w sobie mają dość neutralny smak, przez co musisz im trochę pomóc. Nie zapomnij przede wszystkim o soli i pieprzu. Panierowane boczniaki lubią towarzystwo ziemniaków z koperkiem lub w formie purée, ale równie dobrze komponują się pod postacią burgera z chrupiącą bułką, warzywami i pysznym sosem. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę. Smacznego!

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka wbić na talerz, wymieszać. Dodać przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY i pieprz.
  • Krok 2

    5 min
    Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć twarde nóżki.
  • Krok 3

    5 min
    Osuszone grzyby oprószyć mąką, następnie zanurzyć w jajku z przyprawami i bułce tartej.
  • Krok 4

    5 min
    Kłaść na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Krok 5

    5 min
    Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Krok 6

    3 min
    Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu.
Boczniaki panierowane

Krok 1 z 6

Jajka wbić na talerz, wymieszać. Dodać przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY i pieprz.

Boczniaki panierowane

Krok 2 z 6

Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć twarde nóżki.

Boczniaki panierowane

Krok 3 z 6

Osuszone grzyby oprószyć mąką, następnie zanurzyć w jajku z przyprawami i bułce tartej.

Boczniaki panierowane

Krok 4 z 6

Kłaść na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Boczniaki panierowane

Krok 5 z 6

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Boczniaki panierowane

Krok 6 z 6

Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
55
55
00
00
00

Opinie

4

Regina

Smaczne
Anonim (niezweryfikowany) 06/24/2023-12:56 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/03/2023-04:54 CEST
Regina, dziękujemy za pozytywny komentarz 😊
4

Anonim

Dobry ale popularny przepis
Anonim (niezweryfikowany) 06/24/2023-12:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Anonim

Dobry przepis
Anonim (niezweryfikowany) 06/24/2023-12:48 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Maria

Bardzo smaczny, prosty i szybki sposób na boczniaki. Maria
Anonim (niezweryfikowany) 04/23/2021-04:50 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/06/2021-05:04 CEST
Dziękujemy za pochwałę! :) Wypróbuj też koniecznie inne nasze przepisy na grzyby. Pozdrawiamy!
4

Maciej

Szybka i smacznie.
Anonim (niezweryfikowany) 11/10/2020-03:21 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-11:13 CET
Cieszymy się. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Entrant
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Weekend
  • Zima
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki wegetariańskie z boczniakiem

    Flaczki wegetariańskie z boczniakiem

    46 min Łatwy
  • BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

    BOCZNIAKI Z PATELNI ze szpinakiem i warzywami

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu