Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Dodaj do CookBook

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Pomysł na... Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką WINIARY
250  g
Boczniaki
500  g
Pieczarki
2 
Cebula
300  g
Ziemniaki
100  g
Ser feta
1  pęczek
Natka pietruszki
1  szklanka
Kwaśna śmietana
1  gałązka
Tymianek świeży (lub pół łyżeczki suszonego)
2  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.8 g
Wartość energetyczna
198.7 kcal
Tłuszcze
11.3 g
Białko
8.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami to doskonała propozycja na dania na jesień, choć nie tylko. Możesz przygotować ją z grzybami, które są przez cały rok: w tym boczniakami i pieczarkami. Ta zapiekanka nie zawiera mięsa, ale i bez niego pozostaje bardzo sycąca i po prostu pyszna. W innej wersji możesz dodać do farszu kawałki swojej ulubionej szynki - byle nie przyćmiła ona smakiem grzybów. W przepisie na liście składników znajduje się także feta. Pomyślisz: biały ser i grzyby, czy to ma prawo smakować? Przetestowaliśmy to połączenie za Ciebie i zapewniamy - możesz śmiało podążać krok po kroku za przepisem. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami będzie gotowa w zaledwie godzinę. To jak, spróbujesz? :)

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    20 min
    Surowe ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w drobna kostkę i usmaż na patelni z dodatkiem oliwy. Kiedy cebula zmięknie, stanie się rumiana i przyjemnie pachnąca, zdejmij ją z patelni. Boczniaki i pieczarki pokrój w dużą kostkę i usmaż na tej samej patelni. Grzyby powinny stracić przynajmniej 1/3 objętości. Kiedy lekko się zarumienią, dodaj cebulę. Na końcu całość dopraw posiekaną natką pietruszki, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Zestaw z kuchenki i wymieszaj ze śmietaną.
  • Krok 2

    10 min
    Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, a na niej porcję grzybów. Całość przykryj kolejną warstwą ziemniaków i pozostałymi grzybami. Wierzch przykryj pozostałymi ziemniakami. Zawartość opakowania Pomysłu na... wymieszaj z wodą i tak powstałym sosem polej zapiekankę.
  • Krok 3

    50 min
    Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 min. Po tym czasie zapiekankę posyp pokruszonym serem feta i wstaw na kolejne 20 min., aby zapiekanka mogła się upiec, a ser zarumienić.
  • Porada Zero Waste

    5 min
    Do zapiekanki możesz też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia (obiadu).
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Krok 1 z 4

Surowe ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w drobna kostkę i usmaż na patelni z dodatkiem oliwy. Kiedy cebula zmięknie, stanie się rumiana i przyjemnie pachnąca, zdejmij ją z patelni. Boczniaki i pieczarki pokrój w dużą kostkę i usmaż na tej samej patelni. Grzyby powinny stracić przynajmniej 1/3 objętości. Kiedy lekko się zarumienią, dodaj cebulę. Na końcu całość dopraw posiekaną natką pietruszki, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Zestaw z kuchenki i wymieszaj ze śmietaną.

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Krok 2 z 4

Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, a na niej porcję grzybów. Całość przykryj kolejną warstwą ziemniaków i pozostałymi grzybami. Wierzch przykryj pozostałymi ziemniakami. Zawartość opakowania Pomysłu na... wymieszaj z wodą i tak powstałym sosem polej zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Krok 3 z 4

Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 min. Po tym czasie zapiekankę posyp pokruszonym serem feta i wstaw na kolejne 20 min., aby zapiekanka mogła się upiec, a ser zarumienić.

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Porada Zero Waste z 4

Do zapiekanki możesz też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia (obiadu).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 14 min Średni
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zapiekanka z tortellini i szynką

    Zapiekanka z tortellini i szynką

    42 min Łatwy
  • ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I MAKARONEM

    ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I MAKARONEM

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu