Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Ziemniaki
250 g
Mięso mielone
50 g
Ser Żółty
1 
Cebula
100 ml
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.03 g
Węglowodany
22.42 g
Tłuszcze
20.74 g
Wartość energetyczna
371.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm.
Krok 2
15 min
Obraną cebulę pokrój w półplasterki i razem ze zmielonym mięsem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem i smaż tak długo, aż cebulka się zeszkli.
Krok 3
10 min
Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.
Krok 4
5 min
Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Ziemniaki oraz mięso z cebulką ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką.
Krok 6
10 min
Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.
Krok 7
50 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 2 z 7

Obraną cebulę pokrój w półplasterki i razem ze zmielonym mięsem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem i smaż tak długo, aż cebulka się zeszkli.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 3 z 7

Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 4 z 7

Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 5 z 7

Ziemniaki oraz mięso z cebulką ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 6 z 7

Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.

Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego to coś, co sprawdza się zawsze, szczególnie w tradycyjnych polskich daniach. Dlatego też WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym to propozycja, którą zachwycisz wszystkich. Zaserwuj ją swoim bliskim jako smaczne i sycące danie. Dzieciaki pokochają je za pierzynkę z żółtego sera – ciągnącego od spodu i chrupiącego od wierzchu. Przekonaj się, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie idealne, które doceni nawet największy niejadek.

Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie około 1,5 godziny, ale za to możesz zyskać solidną porcję obiadu na dwa dni. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Ich grubość nie powinna przekraczać 4 mm. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na patelni razem z mielonym mięsem. Dodaj nieco soli i pieprzu, poczekaj aż cebulka uzyska złoty kolor.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami naprzemiennie ziemniaki i mięso z cebulką. W 200 ml wody i 100 ml śmietany 12% rozpuść zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… i wymieszaj, po czym wlej do naczynia żaroodpornego. Wierzch dania posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.

Jest to świetna propozycja na obiad w ciągu tygodnia<.strong>, ale równie dobrze sprawdzi się jako danie na kolację lub na spotkanie w gronie przyjaciół. Z pewnością doceni je każdy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
S Stefan
.

chvjowe, nie polecam

Pokaż więcej komentarzy