Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Dodaj do CookBook

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

(25)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KatarzynaJ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na... Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
450  g
Ziemniaki
200  g
Mięso mielone
40  g
Ser Żółty
1 
Cebula
100  ml
Śmietana kwaśna 12%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.5 g
Wartość energetyczna
350.6 kcal
Tłuszcze
14.1 g
Białko
21 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego to coś, co sprawdza się zawsze, szczególnie w tradycyjnych polskich daniach. Dlatego też WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym to propozycja, którą zachwycisz wszystkich. Zaserwuj ją swoim bliskim jako smaczne i sycące danie. Dzieciaki pokochają je za pierzynkę z żółtego sera – ciągnącego od spodu i chrupiącego od wierzchu. Przekonaj się, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie idealne, które doceni nawet największy niejadek.

Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie około 1,5 godziny, ale za to możesz zyskać solidną porcję obiadu na dwa dni. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Ich grubość nie powinna przekraczać 4 mm. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na patelni razem z mielonym mięsem. Dodaj nieco soli i pieprzu, poczekaj aż cebulka uzyska złoty kolor.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami naprzemiennie ziemniaki i mięso z cebulką. W wodzie i śmietanie rozpuść zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… i wymieszaj, po czym wlej do naczynia żaroodpornego. Wierzch dania posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.

Jest to świetna propozycja na obiad w ciągu tygodnia, ale równie dobrze sprawdzi się jako danie na kolację lub na spotkanie w gronie przyjaciół. Z pewnością doceni je każdy i każdy z przyjemnością go spróbuje! Być może nawet pojawią się prośby o dokładkę.

Zaletą tego przepisu jest to, że z łatwością możesz go zmieniać i dopasować do siebie i swoich bliskich. Jeśli masz ochotę, możesz przygotować je w wersji wegetariańskiej – wystarczy, że zastąpisz mięso jego wegańskim odpowiednikiem. Dzięki temu danie będzie dokładnie w Twoim stylu. Zapiekankę ziemniaczaną możesz podawać z sałatką ze świeżych, sezonowych warzyw, domowymi piklami lub z mieszanką sałat z sosem winegret.

Taką zapiekankę możesz zrobić przez cały rok, ale najlepiej sprawdzi się podczas jesiennych albo zimowych dni. Nie tylko zaspokoi głód, ale i rozgrzeje Cię od środka. To tzw. comfort food (ang. jedzenie dla przyjemności) w domowej odsłonie – w sam raz dla całej rodziny lub paczki znajomych. To też posiłek, który nie nadwyręży domowego budżetu – do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku niedrogich składników, które znajdziesz niemal w każdym sklepie.

Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jak smakuje zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – nie będziesz żałować.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju razem z mięsem mielonym, mięso delikatnie przypraw solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.
  • Krok 2

    5 min
    Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, w naczyniu ułóż na przemian warstwami: ziemniaki i mięso mielone z cebulką, druga warstwa w tej samej kolejności. Całkowita grubość warstw powinna wynosić około 3 cm.
  • Krok 3

    5 min
    Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na... dobrze wymieszaj z 150 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalej ułożone ziemniaki i mięso w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym żółtym serem. Nie przykrywaj.
  • Krok 4

    50 min
    Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 50 minut (200°C bez termoobiegu, funkcja pieczenia „od dołu").
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 1 z 4

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju razem z mięsem mielonym, mięso delikatnie przypraw solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 2 z 4

Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, w naczyniu ułóż na przemian warstwami: ziemniaki i mięso mielone z cebulką, druga warstwa w tej samej kolejności. Całkowita grubość warstw powinna wynosić około 3 cm.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 3 z 4

Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na... dobrze wymieszaj z 150 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalej ułożone ziemniaki i mięso w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym żółtym serem. Nie przykrywaj.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 4 z 4

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 50 minut (200°C bez termoobiegu, funkcja pieczenia „od dołu").

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
3.95
Wszystkich ocen: 20
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
2020
88
99
00
00
33

Opinie

5

Sandra

dobrze, że piszecie tu, żeby najpierw ugotować ziemniaki, a dopiero potem do piekarnika, bo bym te surowe trzymała w piekarniku pewnie też z 3h XD na przepisie powinno być, żeby najpierw podgotować
Anonim (niezweryfikowany) 03/17/2024-12:56 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-05:37 CEST
Sandro, ziemniaki można wcześniej podgotować, jeśli nie uda się ich cienko pokroić.
5

Kamil

Pierwsze sie gotuje ziemniaki bo puzniej trzeba długo czekać
Anonim (niezweryfikowany) 02/24/2024-01:54 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-05:36 CEST
Ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki powinny być gotowe po rekomendowanym czasie, ale jeśli masz obawy, że będą surowe, można je wcześniej podgotować.
5

Jakub

Co to ma być? Z tej zapiekanki? To wygląda jak chłopski garbek konsystencją a nie jak zapiekanka. Muł i tyle, wgl tego czegoś nie polecam. Chyba że ktoś chce komuś przykrość zrobić z estetyki to wtedy polecam
Anonim (niezweryfikowany) 01/21/2024-10:12 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/24/2024-12:14 CET
Jakubie, dodałeś tyle płynów, ile podaliśmy w przepisie? Zapiekanka po upieczeniu powinna mieć trochę sosu, ale nie powinna być zbyt wodnista.
5

Maciej

Trzeba wstępnie ziemniaki obrobić cieplnie inaczej 50 minut to za mało bo będą surowe!
Anonim (niezweryfikowany) 09/04/2023-04:55 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/06/2023-01:48 CEST
Dziękujemy za podpowiedź. To pomocna wskazówka dla innych użytkowników. 😊
5

Magda

Polecam najpierw ziemniaki troszkę podsmażyć tak jak frytki żeby się zarumieniły i dopiero wtedy układać warstwami w naczyniu. Zapiekanka będzie wtedy smaczniejsza. Robiłam tak kilka razy i wychodzi pyszna.
Anonim (niezweryfikowany) 09/02/2023-07:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Spoko

Przepis świetny!ja najpierw gotuje ziemniaki i kroje w plastry żeby nie były twarde
Anonim (niezweryfikowany) 08/19/2023-04:15 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2023-04:59 CEST
Wcześniejsze ugotowanie ziemniaków to dobry pomysł. Dzięki temu możemy skrócić czas przygotowania całej zapiekanki. Pozdrawiamy!
4

Justyna

Wczoraj robiłam na obiad, bardzo łatwa w przygotowaniu i przepyszna ! Na pewno zostanie z nami na dłużej.
juti2904 03/17/2023-10:32 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-04:51 CEST
Bardzo cieszymy się, że przepis trafił w Twój gust 😊
4

Maggie

Inny przepis na opakowaniu (200c pieczenie od dołu a inny tu).. zobaczymy czy coś wyjdzie ale narazie wygląda jak zupa nie zapiekanka ....
Anonim (niezweryfikowany) 10/21/2022-12:29 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/28/2022-01:57 CEST
Maggie, dużo zależy od ziemniaków – najlepsze będą mączne odmiany, bo nie oddadzą dużo wody w czasie pieczenia. Daj znać czy zapiekanka się udała.
4

Natalia

Masakra. Nie polecam. Ziemniaki zawsze nalezy podgotowac. Skusilam sie na ten przepis i 2 godziny sie piecze a ziemniaki twarde jak skala i surowe. Szkoda zmarnowanych skladnikow!
Anonim (niezweryfikowany) 12/07/2021-02:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/09/2021-04:43 CET
Natalia, jeśli użyjesz bardzo cienkich plasterków ziemniaków to gotowanie nie jest konieczne. Ale wiemy, że czasami trudno uzyskać taki efekt. Dlatego, gdy mamy grubsze plasterki, to można je podgotować. W ten sposób możesz też skrócić czas potrzebny na przygotowanie całego dania.
4

Aga

Warstwa ziemiaki mięso ziemiaki mięso na wierzchu co powinno być warstwa ziemiaka czy na mięso sypiemy starty ser
Anonim (niezweryfikowany) 11/29/2021-09:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 11/30/2021-01:44 CET
Aga, zalecamy układać najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką, a następnie czynność powtórzyć, czyli w tym przypadku na górze będzie mięso. Ale jeśli zostanie Ci kilka plasterków ziemniaków, bez obaw możesz położyć je na wierzch i dopiero wtedy posypać serem.

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Last »

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanka z kotlecikami schabowymi, porem i pieczarkami

    Zapiekanka z kotlecikami schabowymi, porem i pieczarkami

    51 min Łatwy
  • Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 14 min Średni
  • Zapiekanka z tortellini i szynką

    Zapiekanka z tortellini i szynką

    42 min Łatwy
  • ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I MAKARONEM

    ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I MAKARONEM

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu