Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

4
1 godz 45 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Ziemniaki
250  g
Mięso mielone
50  g
Ser Żółty
1 
Cebula
100  ml
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.03 g
Węglowodany
22.42 g
Tłuszcze
20.74 g
Wartość energetyczna
371.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm.
Krok 2
15 min
Obraną cebulę pokrój w półplasterki i razem ze zmielonym mięsem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem i smaż tak długo, aż cebulka się zeszkli.
Krok 3
10 min
Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.
Krok 4
5 min
Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Ziemniaki oraz mięso z cebulką ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką.
Krok 6
10 min
Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.
Krok 7
50 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 2 z 7

Obraną cebulę pokrój w półplasterki i razem ze zmielonym mięsem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem i smaż tak długo, aż cebulka się zeszkli.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 3 z 7

Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 4 z 7

Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 5 z 7

Ziemniaki oraz mięso z cebulką ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 6 z 7

Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.

Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego to coś, co sprawdza się zawsze, szczególnie w tradycyjnych polskich daniach. Dlatego też WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym to propozycja, którą zachwycisz wszystkich. Zaserwuj ją swoim bliskim jako smaczne i sycące danie. Dzieciaki pokochają je za pierzynkę z żółtego sera – ciągnącego od spodu i chrupiącego od wierzchu. Przekonaj się, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie idealne, które doceni nawet największy niejadek.

Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie około 1,5 godziny, ale za to możesz zyskać solidną porcję obiadu na dwa dni. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Ich grubość nie powinna przekraczać 4 mm. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na patelni razem z mielonym mięsem. Dodaj nieco soli i pieprzu, poczekaj aż cebulka uzyska złoty kolor.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami naprzemiennie ziemniaki i mięso z cebulką. W 200 ml wody i 100 ml śmietany 12% rozpuść zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… i wymieszaj, po czym wlej do naczynia żaroodpornego. Wierzch dania posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.

Jest to świetna propozycja na obiad w ciągu tygodnia, ale równie dobrze sprawdzi się jako danie na kolację lub na spotkanie w gronie przyjaciół. Z pewnością doceni je każdy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19g / 21%
Węglowodany
22.4g / 25%
Tłuszcze
20.7g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 3

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
D Daria
.

Ziemiaki najpierw lekko gotuje potem kroje i ta zapiekanka jest rewelacyjna.

Winiary
.
Expert

Dario, świetny pomysł - podgotowane wcześniej ziemniaki powinny się szybciej upiec i zarumienić. Pozdrawiamy!

B Basia
.

Niestety ziemniaki nie chciały się upiec mimo że siedziały w piekarniku prawie 2 godz.Pilnowałam tylko żeby się z góry nie spaliły:(

Winiary
.
Expert

Basiu, nastawiłaś piekarnik na temperaturę z przepisu i pokroiłaś cienko ziemniaki? Czy tak samo bywa też w przypadku innych dań, w tym zapiekanek? Chcielibyśmy Ci pomóc, daj znać.

S Sebastian
.

Zapiekanka smaczna , tania , syta i łatwa do zrobienia.

Winiary
.
Expert

Zachęcamy do wypróbowania również innych pysznych zapiekanek!

Pokaż więcej komentarzy