Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21g / 25%
Węglowodany
28.5g / 36%
Tłuszcze
14.1g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

+

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Wróć

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

(13)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Dobry dla dzieci
  • /
    Z twistem
  • /
    Wegetariański

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na... Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
450  g
Ziemniaki
200  g
Mięso mielone
40  g
Ser Żółty
1 
Cebula
100  ml
Śmietana kwaśna 12%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.96 g
Węglowodany
28.5 g
Tłuszcze
14.14 g
Wartość energetyczna
350.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego to coś, co sprawdza się zawsze, szczególnie w tradycyjnych polskich daniach. Dlatego też WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym to propozycja, którą zachwycisz wszystkich. Zaserwuj ją swoim bliskim jako smaczne i sycące danie. Dzieciaki pokochają je za pierzynkę z żółtego sera – ciągnącego od spodu i chrupiącego od wierzchu. Przekonaj się, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie idealne, które doceni nawet największy niejadek.

Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie około 1,5 godziny, ale za to możesz zyskać solidną porcję obiadu na dwa dni. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Ich grubość nie powinna przekraczać 4 mm. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na patelni razem z mielonym mięsem. Dodaj nieco soli i pieprzu, poczekaj aż cebulka uzyska złoty kolor.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami naprzemiennie ziemniaki i mięso z cebulką. W 200 ml wody i 100 ml śmietany 12% rozpuść zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… i wymieszaj, po czym wlej do naczynia żaroodpornego. Wierzch dania posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.

Jest to świetna propozycja na obiad w ciągu tygodnia, ale równie dobrze sprawdzi się jako danie na kolację lub na spotkanie w gronie przyjaciół. Z pewnością doceni je każdy i każdy z przyjemnością go spróbuje! Być może nawet pojawią się prośby o dokładkę.

Zaletą tego przepisu jest to, że z łatwością możesz go zmieniać i dopasować do siebie i swoich bliskich. Jeśli masz ochotę, możesz przygotować je w wersji wegetariańskiej – wystarczy, że zastąpisz mięso jego wegańskim odpowiednikiem. Dzięki temu danie będzie dokładnie w Twoim stylu. Zapiekankę ziemniaczaną możesz podawać z sałatką ze świeżych, sezonowych warzyw, domowymi piklami lub z mieszanką sałat z sosem winegret.

Taką zapiekankę możesz zrobić przez cały rok, ale najlepiej sprawdzi się podczas jesiennych albo zimowych dni. Nie tylko zaspokoi głód, ale i rozgrzeje Cię od środka. To tzw. comfort food (ang. jedzenie dla przyjemności) w domowej odsłonie – w sam raz dla całej rodziny lub paczki znajomych. To też posiłek, który nie nadwyręży domowego budżetu – do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku niedrogich składników, które znajdziesz niemal w każdym sklepie.

Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jak smakuje zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – nie będziesz żałować.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm.
  • Krok 2

    15 min
    Obraną cebulę pokrój w półplasterki i razem ze zmielonym mięsem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem i smaż tak długo, aż cebulka się zeszkli.
  • Krok 3

    10 min
    Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.
  • Krok 4

    5 min
    Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    5 min
    Ziemniaki oraz mięso z cebulką ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką.
  • Krok 6

    10 min
    Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.
  • Krok 7

    50 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 2 z 7

Obraną cebulę pokrój w półplasterki i razem ze zmielonym mięsem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem i smaż tak długo, aż cebulka się zeszkli.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 3 z 7

Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 4 z 7

Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 5 z 7

Ziemniaki oraz mięso z cebulką ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 6 z 7

Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 8

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Maggie

Inny przepis na opakowaniu (200c pieczenie od dołu a inny tu).. zobaczymy czy coś wyjdzie ale narazie wygląda jak zupa nie zapiekanka ....

Winiary
Expert

Maggie, dużo zależy od ziemniaków – najlepsze będą mączne odmiany, bo nie oddadzą dużo wody w czasie pieczenia. Daj znać czy zapiekanka się udała.

N Natalia

Masakra. Nie polecam. Ziemniaki zawsze nalezy podgotowac. Skusilam sie na ten przepis i 2 godziny sie piecze a ziemniaki twarde jak skala i surowe. Szkoda zmarnowanych skladnikow!

Winiary
Expert

Natalia, jeśli użyjesz bardzo cienkich plasterków ziemniaków to gotowanie nie jest konieczne. Ale wiemy, że czasami trudno uzyskać taki efekt. Dlatego, gdy mamy grubsze plasterki, to można je podgotować. W ten sposób możesz też skrócić czas potrzebny na przygotowanie całego dania.

A Aga

Warstwa ziemiaki mięso ziemiaki mięso na wierzchu co powinno być warstwa ziemiaka czy na mięso sypiemy starty ser

Winiary
Expert

Aga, zalecamy układać najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką, a następnie czynność powtórzyć, czyli w tym przypadku na górze będzie mięso. Ale jeśli zostanie Ci kilka plasterków ziemniaków, bez obaw możesz położyć je na wierzch i dopiero wtedy posypać serem.

M Mateusz

Jak dla mnie najlepsza zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jaka istnieje. Smakuje mi, dziewczynie, przyjaciołom i rodzinie, polecam z czystym sumieniem. Ps. moje modyfikacje (500g mięsa + pieczenie w piekarniku zdecydowanie dłużej, około 15-20 minut, aż z sera zrobi się lekka przypieczona skorupka)

Winiary
Expert

Mateuszu, cieszymy się, że danie smakuje Tobie i Twoim najbliższym :) Zachęcamy do wypróbowania też innych naszych przepisów.

K Kamila

Ja również pierwsze gotuje ziemniaki i w tedy wychodzi świetna:)

Winiary
Expert

Doskonała wskazówka! Dziękujemy :)

D Daria

Ziemiaki najpierw lekko gotuje potem kroje i ta zapiekanka jest rewelacyjna.

Winiary
Expert

Dario, świetny pomysł - podgotowane wcześniej ziemniaki powinny się szybciej upiec i zarumienić. Pozdrawiamy!

B Basia

Niestety ziemniaki nie chciały się upiec mimo że siedziały w piekarniku prawie 2 godz.Pilnowałam tylko żeby się z góry nie spaliły:(

Winiary
Expert

Basiu, nastawiłaś piekarnik na temperaturę z przepisu i pokroiłaś cienko ziemniaki? Czy tak samo bywa też w przypadku innych dań, w tym zapiekanek? Chcielibyśmy Ci pomóc, daj znać.

S Sebastian

Zapiekanka smaczna , tania , syta i łatwa do zrobienia.

Winiary
Expert

Zachęcamy do wypróbowania również innych pysznych zapiekanek!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

    Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

    Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu