Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grochówka z boczniakami to sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna zupa – w sam raz dla wszystkich miłośników tego typu dań. Posmakuje fanom klasycznej kuchni i tym, którzy lubią dania z twisem. Pasuje ona do zimowego i jesiennego menu, ale jeśli masz chęć, możesz przygotować ją o każdej porze roku. Jeśli zupy kojarzyły Ci się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni, czas na przepis, który nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Nasz pomysł na tę grochówkę jest prosty i szybki – potrawę ugotujesz już w pół godziny. Zaczynamy?
Jak przygotować grochówkę z boczniakami?
Na początek warto pokroić wszystkie warzywa. Cebulę, boczniaki i ziemniaki kroimy w kostkę, a śliwki siekamy. Ziemniaki i śliwki odkładamy na później. Boczniaki podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy przyprawy i cebulę. Potem do osobnego garnka wlewamy wodę, dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Teraz czas na połączenie wszystkich składników. Do garnka z miękkimi ziemniakami dodajemy zupę grochową WINIARY, podsmażone grzyby z przyprawami oraz suszoną śliwkę. Gorącą zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki, która będzie świetnym akcentem kolorystycznym i podkreśli smak grochówki.
Przygotowanie
31 min
Krok 1
2 min
Cebulę i boczniaki pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć boczniaki i smaż, aż zaczną się mocno rumienić. Dodaj sos sojowy, paprykę słodką i wędzoną, czosnek oraz cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż grzyby będą zarumienione.
Krok 3
3 min
Ziemniaki pokrój w kostkę. Śliwki posiekaj.
Krok 4
10 min
Wlej do garnka 750 ml wody i zagotuj. Dodaj ziemniaki i gotuj, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
5 min
Po tym czasie zawartość opakowania zupy grochowej WINIARY wymieszaj z wodą (ok. 150 ml) i wlej do garnka, energicznie mieszając. Kiedy płyn się zagotuje, dodaj usmażone grzyby, suszoną śliwkę. Gotuj razem ok. 3-5 min.
Krok 6
1 min
Zupę podawaj z natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Cebulę i boczniaki pokrój w kostkę.
Krok 2
z
6
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć boczniaki i smaż, aż zaczną się mocno rumienić. Dodaj sos sojowy, paprykę słodką i wędzoną, czosnek oraz cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż grzyby będą zarumienione.
Krok 3
z
6
Ziemniaki pokrój w kostkę. Śliwki posiekaj.
Krok 4
z
6
Wlej do garnka 750 ml wody i zagotuj. Dodaj ziemniaki i gotuj, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
z
6
Po tym czasie zawartość opakowania zupy grochowej WINIARY wymieszaj z wodą (ok. 150 ml) i wlej do garnka, energicznie mieszając. Kiedy płyn się zagotuje, dodaj usmażone grzyby, suszoną śliwkę. Gotuj razem ok. 3-5 min.
Krok 6
z
6
Zupę podawaj z natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0