Zupa z boczniakami
50min
Łatwy
2
kostek
250
g
Boczniaki
250
g
Pieczarki
1
Por (biała część)
2
Cebula
2
Marchewka
1
Korzeń pietruszki
0.25
Seler naciowy
2
Liść laurowy
2
płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
4
kulek
Ziele angielskie mielone
4
kulek
Pieprz czarny
trochę
Majeranek
trochę
Papryka czerwona
trochę
Pietruszka
150
ml
Jogurt naturalny
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
7.35 g
Węglowodany
24.03 g
Tłuszcze
7.43 g
Wartość energetyczna
177.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Boczniaki kroimy na paski, a pieczarki na plasterki.
Krok 2
5 min
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki.
Krok 3
5 min
Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby.
Krok 4
10 min
Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś czas.
Krok 5
20 min
W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut.
Krok 6
5 min
Pod koniec gotowania dodajemy jogurt, mieszamy, zagotowujemy i podajemy z zieloną pietruszka.
Zupa z boczniakami szczególnie sprawdzi się późną wiosną i jesienią, kiedy boczniaków jest dużo, a ich cena nie jest wygórowana. Do podsmażonych pieczarek i boczników dodajemy warzywa, a następnie całość gotujemy w Bulionie warzywnym WINIARY. Pamiętaj o dobrym doprawieniu zupy przed zagotowaniem, a tuż przed podaniem zabiel ją jogurtem i udekoruj świeżą natką.
Komentarze 0