Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos z boczniaków

Sos z boczniaków

(6)
33min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
1  łyżka
Olej
1  łyżka
Masło
20  dag
Boczniaki
2  łyżek
Śmietana 18%
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżka
Mąka
5  g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.35 g
Węglowodany
33.27 g
Tłuszcze
36.38 g
Wartość energetyczna
480.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sos grzybowy to jeden z popularniejszych sosów do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny. Może być też używany przy daniach makaronowych, plackach, kaszach, a nawet warzywach – jego zastosowanie jest więc uniwersalne. Choć na polskich stołach królują nadal pieczarki, boczniaki zdobywają coraz większą popularność. Dlatego dziś podajemy przepis na sos z boczniaków.

Jak przygotować sos z boczniaków? Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na oleju w rondlu. Jeśli nie masz rondla, użyj niewielkiego garnka, ale nie sięgaj po patelnię, bo woda szybciej z niej paruje i potrzeba będzie jej więcej do ugotowania grzybów. Dokładnie oczyść i umyj boczniaki, pokrój je w kostkę i wysyp do rondla obok cebuli. Dodaj masło i podsmażaj chwilę. Następnie wlej 3 łyżki wody i gotuj przez 5-7 minut, aż grzyby staną się miękkie.

Przelej dwie łyżki śmietany 18% do kubeczka i wsyp do niej łyżkę mąki. Dodaj przyprawę Jarzynkę WINIARY, mieloną słodką paprykę i odrobinę wody. Mocno i dokładnie wymieszaj, następnie przelej do rondla z grzybami i cebulą. Zagotuj, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodawaj przyprawy powoli i często kosztuj sos z boczniaków, by go nie przesolić. Uważaj zwłaszcza z sosem sojowym, który poprawia smak potraw, ale jest jednocześnie słony i musi być używany w umiarze.

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.
  • Krok 2

    5 min
    Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę.
  • Krok 3

    1 min
    Wsypać boczniaki do cebuli, dodać masło.
  • Krok 4

    10 min
    Chwilę podsmażyć, wlać 2–3 łyżki wody, gotować 5–7 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Śmietanę wlać do kubeczka, wsypać łyżkę mąki.
  • Krok 6

    5 min
    Dodać przyprawę Jarzynka WINIARY, paprykę, odrobinę wody i wymieszać. Mieszankę wlać do grzybów i zagotować.
  • Krok 7

    1 min
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Sos z boczniaków

Krok 1 z 7

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.

Sos z boczniaków

Krok 2 z 7

Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę.

Sos z boczniaków

Krok 3 z 7

Wsypać boczniaki do cebuli, dodać masło.

Sos z boczniaków

Krok 4 z 7

Chwilę podsmażyć, wlać 2–3 łyżki wody, gotować 5–7 minut.

Sos z boczniaków

Krok 5 z 7

Śmietanę wlać do kubeczka, wsypać łyżkę mąki.

Sos z boczniaków

Krok 6 z 7

Dodać przyprawę Jarzynka WINIARY, paprykę, odrobinę wody i wymieszać. Mieszankę wlać do grzybów i zagotować.

Sos z boczniaków

Krok 7 z 7

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajecznica z porem i boczniakami

    Jajecznica z porem i boczniakami

    29 min Łatwy
  • Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    1 godz Łatwy
  • Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami

    Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami

    47 min Średni
  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu