Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos grzybowy to jeden z popularniejszych sosów do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny. Może być też używany przy daniach makaronowych, plackach, kaszach, a nawet warzywach – jego zastosowanie jest więc uniwersalne. Choć na polskich stołach królują nadal pieczarki, boczniaki zdobywają coraz większą popularność. Dlatego dziś podajemy przepis na sos z boczniaków.
Jak przygotować sos z boczniaków? Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na oleju w rondlu. Jeśli nie masz rondla, użyj niewielkiego garnka, ale nie sięgaj po patelnię, bo woda szybciej z niej paruje i potrzeba będzie jej więcej do ugotowania grzybów. Dokładnie oczyść i umyj boczniaki, pokrój je w kostkę i wysyp do rondla obok cebuli. Dodaj masło i podsmażaj chwilę. Następnie wlej 3 łyżki wody i gotuj przez 5-7 minut, aż grzyby staną się miękkie.
Przelej dwie łyżki śmietany 18% do kubeczka i wsyp do niej łyżkę mąki. Dodaj przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY, mieloną słodką paprykę i odrobinę wody. Mocno i dokładnie wymieszaj, następnie przelej do rondla z grzybami i cebulą. Zagotuj, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodawaj przyprawy powoli i często kosztuj sos z boczniaków, by go nie przesolić. Uważaj zwłaszcza z sosem sojowym, który poprawia smak potraw, ale jest jednocześnie słony i musi być używany w umiarze.
Przygotowanie
33 min
Krok 1
10 min
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.
Krok 2
5 min
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę.
Dodać przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY, paprykę, odrobinę wody i wymieszać. Mieszankę wlać do grzybów i zagotować.
Krok 7
z
7
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0