
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Sos z boczniaków

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak przygotować sos z boczniaków? Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na oleju w rondlu. Jeśli nie masz rondla, użyj niewielkiego garnka, ale nie sięgaj po patelnię, bo woda szybciej z niej paruje i potrzeba będzie jej więcej do ugotowania grzybów. Dokładnie oczyść i umyj boczniaki, pokrój je w kostkę i wysyp do rondla obok cebuli. Dodaj masło i podsmażaj chwilę. Następnie wlej 3 łyżki wody i gotuj przez 5-7 minut, aż grzyby staną się miękkie.
Przelej dwie łyżki śmietany 18% do kubeczka i wsyp do niej łyżkę mąki. Dodaj przyprawę Jarzynkę WINIARY, mieloną słodką paprykę i odrobinę wody. Mocno i dokładnie wymieszaj, następnie przelej do rondla z grzybami i cebulą. Zagotuj, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodawaj przyprawy powoli i często kosztuj sos z boczniaków, by go nie przesolić. Uważaj zwłaszcza z sosem sojowym, który poprawia smak potraw, ale jest jednocześnie słony i musi być używany w umiarze.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
1 minKrok 4
10 minKrok 5
1 minKrok 6
5 minKrok 7
1 minKrok 1 z 7
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.
Krok 2 z 7
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę.
Krok 3 z 7
Wsypać boczniaki do cebuli, dodać masło.
Krok 4 z 7
Chwilę podsmażyć, wlać 2–3 łyżki wody, gotować 5–7 minut.
Krok 5 z 7
Śmietanę wlać do kubeczka, wsypać łyżkę mąki.
Krok 6 z 7
Dodać przyprawę Jarzynka WINIARY, paprykę, odrobinę wody i wymieszać. Mieszankę wlać do grzybów i zagotować.
Krok 7 z 7
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0