Sos grzybowy to jeden z popularniejszych sosów do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny. Może być też używany przy daniach makaronowych, plackach, kaszach, a nawet warzywach – jego zastosowanie jest więc uniwersalne. Choć na polskich stołach królują nadal pieczarki, boczniaki zdobywają coraz większą popularność. Dlatego dziś podajemy
przepis na sos z boczniaków.
Jak przygotować sos z boczniaków? Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na oleju w rondlu. Jeśli nie masz rondla, użyj niewielkiego garnka, ale nie sięgaj po patelnię, bo woda szybciej z niej paruje i potrzeba będzie jej więcej do ugotowania grzybów. Dokładnie oczyść i umyj boczniaki, pokrój je w kostkę i wysyp do rondla obok cebuli. Dodaj masło i podsmażaj chwilę. Następnie wlej 3 łyżki wody i gotuj przez 5-7 minut, aż grzyby staną się miękkie.
Przelej dwie łyżki śmietany 18% do kubeczka i wsyp do niej łyżkę mąki. Dodaj przyprawę Jarzynkę WINIARY, mieloną słodką paprykę i odrobinę wody. Mocno i dokładnie wymieszaj, następnie przelej do rondla z grzybami i cebulą. Zagotuj, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodawaj przyprawy powoli i często kosztuj
sos z boczniaków, by go nie przesolić. Uważaj zwłaszcza z sosem sojowym, który poprawia smak potraw, ale jest jednocześnie słony i musi być używany w umiarze.
Komentarze 0