Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos z boczniaków

0
33min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1  łyżka
Olej
1  łyżka
Masło
20  dag
Boczniaki
2  łyżek
Śmietana 18%
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżka
Mąka
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Sos sojowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.26 g
Węglowodany
33.24 g
Tłuszcze
36.33 g
Wartość energetyczna
479.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
10 min
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.
Krok 2
5 min
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę.
Krok 3
1 min
Wsypać boczniaki do cebuli, dodać masło.
Krok 4
10 min
Chwilę podsmażyć, wlać 2–3 łyżki wody, gotować 5–7 minut.
Krok 5
1 min
Śmietanę wlać do kubeczka, wsypać łyżkę mąki.
Krok 6
5 min
Dodać przyprawę Jarzynka WINIARY, paprykę, odrobinę wody i wymieszać. Mieszankę wlać do grzybów i zagotować.
Krok 7
1 min
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Sos z boczniaków

Krok 1 z 7

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.

Sos z boczniaków

Krok 2 z 7

Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę.

Sos z boczniaków

Krok 3 z 7

Wsypać boczniaki do cebuli, dodać masło.

Sos z boczniaków

Krok 4 z 7

Chwilę podsmażyć, wlać 2–3 łyżki wody, gotować 5–7 minut.

Sos z boczniaków

Krok 5 z 7

Śmietanę wlać do kubeczka, wsypać łyżkę mąki.

Sos z boczniaków

Krok 6 z 7

Dodać przyprawę Jarzynka WINIARY, paprykę, odrobinę wody i wymieszać. Mieszankę wlać do grzybów i zagotować.

Sos z boczniaków

Krok 7 z 7

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Sos grzybowy to jeden z popularniejszych sosów do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny. Może być też używany przy daniach makaronowych, plackach, kaszach, a nawet warzywach – jego zastosowanie jest więc uniwersalne. Choć na polskich stołach królują nadal pieczarki, boczniaki zdobywają coraz większą popularność. Dlatego dziś podajemy przepis na sos z boczniaków.

Jak przygotować sos z boczniaków? Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na oleju w rondlu. Jeśli nie masz rondla, użyj niewielkiego garnka, ale nie sięgaj po patelnię, bo woda szybciej z niej paruje i potrzeba będzie jej więcej do ugotowania grzybów. Dokładnie oczyść i umyj boczniaki, pokrój je w kostkę i wysyp do rondla obok cebuli. Dodaj masło i podsmażaj chwilę. Następnie wlej 3 łyżki wody i gotuj przez 5-7 minut, aż grzyby staną się miękkie.

Przelej dwie łyżki śmietany 18% do kubeczka i wsyp do niej łyżkę mąki. Dodaj przyprawę Jarzynkę WINIARY, mieloną słodką paprykę i odrobinę wody. Mocno i dokładnie wymieszaj, następnie przelej do rondla z grzybami i cebulą. Zagotuj, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodawaj przyprawy powoli i często kosztuj sos z boczniaków, by go nie przesolić. Uważaj zwłaszcza z sosem sojowym, który poprawia smak potraw, ale jest jednocześnie słony i musi być używany w umiarze.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika