Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prawdziwki to borowiki szlachetne, nazywane również borowikami jadalnymi. Grzyby te wyróżniają się spośród innych wysoką zawartością białka, natomiast borowiki suszone warto jeść ze względu na sporą zawartość witaminy B1, B2, fosforu, żelaza, magnezu. Borowiki świetnie smakują nie tylko jako podstawa sosów grzybowych i gęstych kremowych zup z grzybów; polecamy przepisy na rozmaite potrawy z borowikami, które pasują na różne okazje, nie tylko Boże Narodzenie ;)

Sos grzybowy z borowików znakomicie pasuje do potraw z kaszą, ryżem, ziemniakami i makaronem. Wśród przepisów z borowikami znajdziecie pomysły na tradycyjny polski bigos, kapustę z grzybami, pierogi i marynowane grzyby. Polecamy również przygotowanie barszczu z prawdziwkami, tagliatelle, polędwiczek, roladek i zapiekanek z grzybami. Borowiki warto również dodać do faszerowanych jajek i schabu z kaszą.